Érdemes mindig a legrosszabbra készülni?

Ahogy, hogy a mindennapok nyugalomban és kiegyensúlyozottan teljenek, mindenképpen szükség van pozitív életszemléletre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenben csak és kizárólag a jót kell nézni, hiszen ettől az erőltetéstől csak felborul az egyensúly.

Azonban az sem feltétlen szerencsés, ha örök pesszimisták vagyunk – és amikor végül tényleg bekövetkezik a baj, akkor csüggedten csak annyit mormogunk, hogy mi megmondtuk, hogy ez lesz -. Aki így éli a napjait, az előbb-utóbb teljesen besavanyodik, és a körülötte lévők is elfordulnak tőle, hisz a társasága nem okoz örömet mások számára. A bölcs mondás úgy tartja, hogy várjuk a legjobbat, de készüljünk a legrosszabbra, és bizony nem véletlenül állja meg a helyét ez a több száz éves okosság, hisz az igazán megfontolt ember valóban így gondolkozik. Bárminek is állunk neki – legyen szó egy új munkáról, iskoláról vagy éppen egy párkapcsolatról -, akkor nyilvánvalóan az a cél vezérel bennünket, hogy elérjünk, illetve alkossunk valami jót.

Ám akit az élet már szembesített pár tapasztalattal, az jól tudja, hogy még a leggondosabb tervezés, és a legnagyobb odafigyelés ellenére is megesik, hogy a dolgok nagyon nem úgy alakulnak, ahogy azt előzetesen elgondoltuk. Ilyenkor aztán nagyon lehet zuhanni – főképp mentálisan -, hisz az egész életünk arra volt berendezve, hogy minden úgy lesz, ahogy elterveztük. Ha pedig egy csapásra ez a talaj kicsúszik a lábunk alól, akkor elveszettnek, dühösnek és tehetetlennek érezzük magunkat. Pontosan amiatt, hogy ezt a szituációt elkerüljük – hisz ebből felállni sem egyszerű – érdemes mindig talonban tartani egy b-tervet is. Egy b-tervet, ami arra az esetre készül, ha a dolgok nagyon nem a mi szánk íze szerint alakulnak. Persze nem kell – és nem is szabad – hogy ez árnyékolja be a mindennapjainkat, de védőhálóként igenis hasznos, ha jó előre felkészülünk a legrosszabb eshetőségekre is.