Erre figyelj a forgalmi vizsgán!

A fiatalok (de talán kiemelten a fiúk) életének egyik legmeghatározóbb pillanata, amikor végre kezükbe kaparintják a jogosítványukat. Egy csapásra kinyílik a világ, nem kell többé a buszra, vonatra várni, az átszállások miatt fagyoskodni, és persze vége annak a korszaknak is, amikor könyörögni kellett a szülőknek, hogy sofőrként álljanak rendelkezésre.

Ezt a varázslatos pillanatot azonban megelőzi egy izgalmakkal teli folyamat, melynek része egy KRESZ vizsga, rengeteg gyakorlás, majd zárásként a legnagyobb próbatétel, a forgalmi vizsga. Azt hiszem mindenki óriási kudarcként éli meg, ha esetleg elhasal ezen, pedig a legjobb sofőrök közt is van olyan, akinek csak másodszor-harmadszor sikerült. Tulajdonképpen nagy dolgok nem kellenek a sikerhez, azonban pont ez a dolog pikantériája: a legtöbben apróságokon csúsznak el, és ez talán a legbosszantóbb. Jó hír, hogy egy kis tervezéssel és odafigyeléssel nagyban megnövelhetjük a siker esélyét.

Az első és legfontosabb, hogy körültekintően válasszunk iskolát, vagyis pontosabban oktatót. Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy mennyire találjuk meg a közös hangot, és mennyire érezzük magunkat feszélyezve mellette. Legalább ugyanilyen fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek – saját magunkkal szemben sem. Van, akinek több gyakorlásra van szüksége, hogy kellő biztonsággal tudjon a forgalomban is vezetni, ez még nem azt jelenti, hogy ügyetlenebb is. Hagyjunk elég időt magunknak, ha bizonytalannak érezzük magunkat, inkább vegyünk pár plusz órát, hisz még ha vizsga sikerül is, ne felejtsük, hogy onnantól már magunkra leszünk utalva és egyedül kell helyt állnunk. Érdemes akkor belevágni a forgalmi vizsgába, amikor már megvan a kellő önbizalom. Végül, de nem utolsó sorban: próbáljunk nem rá stresszelni a vizsgára. Ezt persze könnyű mondani, de érdemes tényleg felszabadultan hozzáállni. Ha nem sikerül, majd másodszorra már összejön, és ha valami hibát vétünk menet közben, próbáljunk meg korrigálni, majd nagyon gyorsan túllépni rajta, mert ha vizsga közben egy hibán rágódunk, akkor az elvonja a figyelmünket és könnyen bele szaladunk egy következő ballépésbe.