Ételek, amelyekbe só és cukor is szükséges

Rengeteg étel létezik, hogyha az európai konyhát figyeljük, azonban ezek közül nem sokra mondhatjuk azt, hogy furcsaságnak, vagy ínyencségnek számítanának. Ezek a jelzők legfőképpen a keleti konyhára jellemzők, ahol meglepő fűszerkeverékekkel várják a fogyasztókat, azonban a magyar konyhában is akad olyan étel, amelynek fűszerezése meglepő lehet az átlagember számára.

Az édes-sós kombinációt legfőképpen a kínai, a vietnámi és a thai ételekből ismerjük, azonban megtalálható a hazai konyhában is, hogyha egy kicsit jobban megkeressük. Bár nem ez a jellemző, mégis felismerhetünk olyan ételeket, amelyek mindkét ízvilágot egyszerre tartalmazzák. Ezek elsősorban a különböző zöld színű zöldségekből készült főzelékek. Amikor spenótról, vagy esetleg zöldborsóról beszélünk, akkor nagy eséllyel találhatunk olyan recepteket a receptes könyvekben, vagy az interneten, amelyek mindkét összetevőt felhasználják. Ez azért lehet fontos, mert – bár sós alapú ételekről beszélünk – sokkal jobban és erőteljesebben kijön az ízük ezeknek a fajta zöldségeknek. Amikor valaki ezt figyelembe veszi (jobb belátása ellenére), és a receptnek megfelelően adagolja a fűszereket, egy nagyon különleges, és mégis otthonias ízvilágot kaphat.

Nagyon gyakran megtörténik, hogy azok az emberek, akik megszokták a hazai ízeket, kezdetben furcsán néznek, amikor ilyen dolgokról van szó. Azonban az már egészen más, amikor megkóstolják, és rájönnek, hogy valóban nem idegen az általuk megszokott dolgoktól sem, és ezért előszeretettel fogyasztják majd. Amikor valaki így tesz, akkor legtöbbször bátran ajánlja más embereknek is ezeknek az ételeknek az ilyen fajta elkészítését. A zöldséges főzelékeken kívül a paradicsomos ételeket is ízesíthetjük ily módon, egy kis oregano hozzáadásával.