Ételek amiket túl lehet adagolni

Rengetegen úgy gondolják, hogy ha egy étel egészséges, akkor szinte bármennyit fogyaszthatnak belőle, viszont ez nem így van. Igaz a mondás, amely szerint jóból is megárt a sok, tehát vannak olyan ételek, amiket akár túl is lehet adagolni. Érdemes tehát tudni, hogy miből maximum mennyit lehet fogyasztani egy nap, másképp súlyos következményekkel járhat ha túl sokat fogyaszt ezekből.

Az első ilyen étel a chiamag, ami egy végtelenül egészséges étel, ráadásul lelassítja az öregedést, méregtelenít, és energiát is ad, viszont nem szabad 15 grammnál többet fogyasztani belőle, mert az az emésztésnek nem fog jót tenni. A spenót is tele van különböző vitaminokkal, illetve ásványi anyagokkal is, viszont emellett tartalmaz még oxálsavat is, ami nem tesz jót vesének, valamint a kalcium-felszívódást is akadályozza. Naponta 100 gramm spenót éppen elég lesz. Az aszalt szilva egy olyan csodaszer, amely elősegíti az emésztést, viszont ha túl sokat fogyaszt ebből, akkor átesik a ló túlsó oldalára, és hasmenést is kaphat, tehát csak óvatosan az aszalt szilvával. Néhány szem elég belőle.

A zöld tea rákmegelőző hatással bír, ráadásul az anyagcserét is elősegíti és antioxidánsként is működik, viszont nem szabad túlzásba vinni, mert rengeteg koffeint is tartalmaz és károsítja a máj sejtjeit, tehát napi másfél liternél ne fogyasszon többet. A tonhal is egy rendkívül egészséges étel, viszont higany problémákat okozhat, tehát hetente csak kétszer fogyasszon tonhalat annak érdekében, hogy egészséges maradjon. Végül pedig a fahéjat is érdemes megemlíteni, ami tele van antioxidánsokkal, de kumarin tartalmának köszönhetően májkárosodást is okozhat azoknak, akik túl sokat fogyasztanak belőle. Napi egy-két gramm fahéj tökéletesen elég, és ez még nem káros a szervezetre.