Európa legnagyobb szobrai

A szobor egy szabadon álló építmény, amelyben a személyek vagy állatok valósághű, teljes alakjait tartós anyagból, például fából, fémből vagy kőből faragják vagy öntik.

A tipikus szobrok életnagyságúak vagy az életnagysághoz közeliek. A szobrokat számos kultúrában előállították az őstörténettől napjainkig; a legrégebbi szobor körülbelül 30.000 évvel ezelőtt épült. A szobrok sokféle embert és állatot képviselnek, valóságosak és mitikusak is lehetnek. Sok szobrot nyilvános művészeti helyként tesznek le a nyilvános helyeken. A világ legmagasabb szobra 182 méter magas, és az indiai Gujaratban, a Narmada-gát közelében található. Legmagasabb szobrok Európában, amelyek közül a legmagasabb Rodina-Mat ‘Zovyot! Volgogradban, Oroszországban, 85 méter magasságban. A második helyen áll a 62 méter magas Kijev szobor, az anyaország emlékmű, Ukrajnában található, majd az Atatürk maszk következik a török ​​Izmirben, 40 méteres magassággal a harmadik helyen az európai szobrok listáján.

A Cristo Rei Lisszabon egyik szimbóluma. Valójában ez a híres Rio de Janeiro-szobor mintájára épült szobor nem Lisszabonban, hanem Almadában, a Sétubal régióban található. A szobor Portugália egyik legmagasabb műemléke, 110 m magas, és 10 évig tartott az elkészítése (1949-1959). Csakúgy, mint Cristo Rei Lisszabonban, 10 évbe tellett ennek a hihetetlen 40 méter magas szobornak a szobrászata. Tekintse meg „Decebale”, a dákok utolsó királyának, aki Kr. U. 1. században élt, mély pillantását ha a közelben jár.  Ma úgy őrködik a folyó a bejáratánál, Románia és Szerbia határán, ahogy egykor megvédte országát a római betolakodóktól. A monumentális művek manapság meglehetősen ritkák, de ez nagyon új, mivel egy milliárdos rendelte 1993-ban. Siessen, ha meg akarja tekinteni ezt a monumentális művet, mert gyorsan erodálódik, és a híres király orra már azzal fenyegeti a világot, hogy a folyóba zuhan.