Évente több száz szőrös fóka gabalyodik horgászzsinórba és hálóba

A horgászzsinór és a hálók nagy hatást gyakorolnak a foki szőrmefókákra (Arctocephalus pusillus pusillus), a leggyakoribb tengeri emlősökre, amelyeket Dél-Afrika és Namíbia partvidéke körül figyelnek meg, ahol endemikusak.

Miközben népességüket egészségesnek tekintik, a műanyagszennyezés, különösen a horgászzsinór és a hálók szörnyű sérüléseket okoznak, és lassú, fájdalmas halált okozhatnak. Ezek az első eredmények egy folyamatban lévő projektből, amelyet 2018-ban kezdeményeztek, hogy megvizsgálják a szennyezés hatását a Namíbiában található Cape prémes fókákra. A projektben a Stellenbosch Egyetem, a Sea Search-Namibian Dolphin Project és a Ocean Conservation Namibia kutatói és természetvédői vesznek részt. A csapat figyelemmel kíséri a fókák bekeveredési arányát, és Namíbia óceáni védelme sok érintett állatot vizsgált. A projekt első eredményeit a héten tették közzé a Marine Pollution Bulletin című tudományos folyóiratban.

A tanulmány kimutatta, hogy az érintett állatok nagy száma kölyök és fiatalkorú volt, akiket főként a horgászzsinór ejtett csapdába. Az összefonódások aránya nagyjából 1 volt 500 állatra, és hasonló volt a Walvis-öbölben és a Cape Cross -ban vizsgált két kolónia között. A dokumentált 347 csapdába esett állat közül a szétválasztó csapat, Naudé Dreyer, a Namíbiai Óceánvédelmi Hivatal élén, 2018 és 2020 márciusa között 191 egyedet tudott sikeresen szétválasztani. Afrikában korlátozott erőforrásokkal dolgozva a csapat összehasonlította az adatgyűjtés olcsó módszereit is. Azt találták, hogy a telepek fényképészeti felvételei gyors és pontos módszerek az adatok összegyűjtésére az összefonódott egyénekről és azokról az anyagokról, amelyek miatt csapdába estek. A műanyagszennyezés és különösen az elveszett és kidobott halászhálók nagy hatással vannak a tengeri élővilágra.