Ezeket a felújítási munkákat nem érdemes halogatni

Amikor az ember végre először tartja a kezében az új lakása – vagy háza – kulcsát, akkor izgalommal vegyült aggódás keríti hatalmába. Végre megvan a hőn áhított otthon, ám még a neheze hátra van. Most következik az, hogy mindent a saját szánk ízére formálunk és elvégzünk minden szükséges javítást és felújítást, mielőtt még véglegesen birtokba vennénk.

Minél nagyobb azonban az ingatlan, amit megvásárolunk, annál nagyobb hangvételű lesz a felújítós rész, és bár lehet, hogy időnk az még csak lenne rá, de amint elkezdjük összeírni, hogy mit is szeretnénk megcsinálni, hamar rádöbbenünk, hogy ez iszonyú pénzeket képes felemészteni. Ezért aztán sokan jutnak arra a következtetésre, hogy mégsem lesz egyszerre megcsinálva minden, inkább csak ami igazán szükséges, aztán majd pár év múlva sor kerül a többire is. Az anyagi lehetőségek persze szigorúan behatárolják, hogy meddig nyújtózkodhatunk, ám két dolgot ilyenkor érdemes számításba venni. Az egyik, hogy egy üres ingatlanban dolgozni – bontani, építeni – mindig ezerszer könnyebb, ahhoz képest, mint amikor már laknak benne.

A másik, hogy az élet nagyon sokszor közbe szól és egész más problémáink lesznek évek múlva, és meglehet, hogy sem időnk, sem energiánk, sem pénzünk nem lesz belevágni. Ezért aztán nagyon körültekintően kell eldönteni, hogy mik azok, amiket mindenképpen érdemes beköltözés előtt megcsinálni. Ilyen például a csövek és a kábelek cseréje – hisz ez falbontással járhat -, a fürdőszoba felújítása – mert ha már ott élünk, akkor nagyon macerás lesz fürdő nélkül lenni hetekig -, valamint a padló rendbetétele. Ez utóbbi azért lényeges, mert ha már minden cucc, bútor ott van, akkor hatalmas munka kipakolni az egész lakóteret azért, hogy az új padló a helyére kerüljön. Sokan ilyenkor egy füst alatt új gépeket, bútorokat is vesznek, ezzel azonban tényleg ráérünk. Az így megspórolt összeget inkább a felújítási munkákba fektessük, a későbbiekben nagyon hálásak leszünk ezért magunknak.