Ezeket hagyd itthon, ha elutazol!

Utazni mindig izgalmas, főleg, ha egy távoli, idegen országot látogatunk meg. Legyen az ember azonban bármilyen gyakorlott, mindig adódhatnak nehézségek és szinte lehetetlen mindenre felkészülni. Azonban számtalan tipp és trükk fellelhető a világhálón, tájékozódhatunk az úticélunk sajátosságairól és persze ezernyi listát találunk arról is, hogy mi az, amit mindenképpen vigyünk magunkkal.

Ám aki már jó pár ilyen utat megjárt, az jól tudja, hogy szinte mindig kerül a bőröndbe olyan, ami teljességgel felesleges (bár pakolásnál még nem tűnik annak). Így mi most összeállítottunk egy listát azokról a cuccokról, amiket inkább hagyj itthon, mert csak az igazán hasznos holmik elől foglalják a helyet. Az első ilyen mindjárt egy idejétmúlt találmány: az útikönyv. Az ezredfordulóig szinte elképzelhetetlen volt egy nyaralás enélkül, ám ma már minden elérhető online. Minek is hurcolnánk magunkkal egy külön könyvet? Aztán ott van az esernyő. Logikus döntésnek tűnik bepakolni egyet, ám ha őszinték akarunk lenni, az igazán jó esernyő nagy és masszív (amelyik nem ilyen, azt az első széllökés kicsavarja a kezünkből), így rengeteg helyet foglal. Vegyünk inkább egy esőkabátot, amit apróra össze lehet hajtogatni.

Ugyanez igaz az orvosi csomagra is. Ki ne követte volna el azt a hibát már élete során, hogy egy nyaralásra magával vitte az egész otthoni gyógyszeres, kötszeres pakkot? Pedig ha a szomszéd városba megyünk bulizni, akkor sem tesszük, hát mi oka lenne egy távoli út esetében? Csak azokat a gyógyszereket vigyük, amik nagyon speciálisak és/vagy rendszeresen szedni kell, illetve az alapgyógyszerekből pár darabot, a többit ugyanúgy be tudjuk szerezni bármely ország akármelyik patikájában, mint itthon. Ha már a nagy helyszükségletnél tartunk: a könyveket szintén hagyjuk a polcon. Ha imádunk olvasni, akkor szerezzünk be egy ebook olvasót, így rengeteg helyet spórolunk meg. Ugyancsak bölcs dolog az ékszereink nélkül nyaralni menni, azok ugyanis másra nem igazán alkalmasak, mint hogy a helyi zsebtolvajok célpontjává tegyenek minket. Végül, de nem utolsósorban pedig indulás előtt mindig nézzük át az összepakolt holmikat, és azokat, amelyeket csak az érzelmi kötődés miatt csomagoltunk be, de valódi hasznuk nincs, könyörtelenül hagyjuk otthon.