Ezeket próbáld ki, ha nagyon horkolsz

A horkolás egyetlen esetben nem zavaró csupán: amennyiben egyedül élünk. Sokan nem is jönnek rá, hogy hangosak éjszakánként, mígnem egyszer csak felvilágosítja őket az, akivel együtt alszanak.

Sajnos azon túl, hogy rendkívül idegesítő, bizony komoly egészségügyi problémákra is utalhat, épp ezért a legideálisabb az, ha súlyosabb esetekben – azaz ha minden éjszaka megismétlődik, illetve a légzéskimaradással is jár – első lépésként kivizsgáltatjuk, hogy mi okozza. Szerencsére a legtöbbször nem áll komolyabb szervi probléma a háttérben, ám ez a velünk együtt élőket csak felerészben nyugtatja meg, hisz ettől függetlenül az ő pihenésük még nem lesz zavartalan. Ilyenkor vannak trükkök, amelyeket segítségül hívhatunk és ha kitartóak vagyunk, akkor előbb utóbb rátalálunk arra a módszerre, amivel mindenki éjszakája nyugodtabban telik majd.

Első lépésként az a legfontosabb, hogy a légzőszerveink megfelelő nedvességtartalmáról gondoskodjunk. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, egyrészt érdemes megemelni a hálószoba levegőjének páratartalmát – 60 százalék felett lenne az ideális -, valamint ha egész nap odafigyelünk arra, hogy kellőképp hidratáltak legyünk – és lefekvés előtt még iszunk egy nagy pohár vizet -, az is rengeteget lendít a dolgon. A páratartalom mellett azonban érdemes odafigyelni a levegő tisztaságára is, a pollenek és a szálló por ugyanis irritáló hatásúak. Szerezzünk be egy légtisztító berendezést, amely akár mindkét funkciót képes ellátni önmagában. Sokat segíthet az is, ha tudatosan próbáljuk meg kerülni a háton alvást – ugyanis ebben a pozícióban a legnagyobb a horkolás valószínűsége -. Amennyiben ez nehezen megy, párnázzuk körbe magunkat és vegyünk fel olyan pozíciót, amiben jó eséllyel egészen reggelig az oldalunkon tudunk maradni.