Ezekre ügyeljünk, ha ködben vezetünk!

Amikor frissen kézhez kapjuk a jogosítványt, akkor kitárul a világ. Immáron nem vagyunk valaki másra utalva, akkor és oda megyünk, ahová, és amikor csak akarunk. Sokan ilyenkor – sajnos – elfelejtik, hogy a megszerzett rutin még nem elégséges ahhoz, hogy minden körülmények között biztonsággal vezethessenek, és egy-egy váratlan szituációban emiatt sokszor rosszul reagálnak.

Ez persze valahol érthető, hisz a jogosítvány megszerzéséhez alig pár tucat gyakorlati óra szükséges és azok nagy része amúgy is városon belüli közlekedéssel telik el, világosban. Így aztán amikor kikerülünk a nagybetűs forgalomba egyedül, az oktató nélkül, akkor egymást követik olyan szituációk, amikhez élesben még sosem volt szerencsénk és ilyenkor csak a megfontoltságunkon és a nyugalmunkon múlik, hogy jól döntünk, avagy rosszul. Ilyen az első balesetveszélyes szituáció, amit csak jó reflexekkel lehet kivédeni, de ilyen az is, amikor először vezetünk éjszaka, sötétben, távol a város fényeitől. A legélesebb benyomást azonban az első olyan alkalom jelenti majd, amikor sűrű ködben kell autóznunk, ez a tapasztalatlanok számára elsőre akár ijesztő is lehet.

Főképp azért, mert a köd a magasságkülönbségek miatt akár hirtelen is megjelenhet és ez városon kívül magasabb sebesség esetén egy hirtelen veszélyhelyzetet idéz elő. A legnagyobb rizikófaktor ilyenkor a látótávolság azonnali és drasztikus csökkenése. Éppen ezért a legfontosabb, hogy maradjunk higgadtak és és azonnal lassítsunk le arra a sebességre, ami még biztonságosan tartható – természetesen ez nem azt jelenti, hogy hirtelen fékezzünk be -. A szembe jövő autók fényéből látni fogjuk, hogy nagyjából milyen távolságból vesszük észre a többi közlekedőt. Azonban inkább legyünk túl óvatosak ilyen helyzetben, hisz míg egy autót lehet, hogy aránylag könnyen észlelünk, nem árt számolni azzal, hogy kerékpárosok, sőt gyalogosok is lehetnek az úton – avagy az út szélén -. Ha van az autón ködlámpa, akkor azt kapcsoljuk fel – ám amint kiértünk a ködből, akkor kapcsoljuk le, mert tiszta időben rendkívül zavaró a többi közlekedő számára -. Vezessünk óvatosan és figyelve, így elkerülhetjük a baleseteket még nagy köd esetén is.