Ezért érdemes szüneteltetni a karriert a gyerek kedvéért

Rengeteg tanulmány készült annak kapcsán, hogy az emberek az életük végéhez közeledve milyen dolgokat bánnak a leginkább és min változtatnának, ha kapnának még egy esélyt az újrakezdésre. A legtöbben ilyenkor megemlítik, hogy bárcsak bele mertek volna vágni olyan elhatározásokba, amelyektől eltántorította őket a félelem, illetve az is sokszor elhangzik, hogy ha most lennének fiatalok, akkor biztos, hogy kevesebbet dolgoznának, és sokkal több figyelmet szentelnének inkább a spiritualitásnak és az élményeknek.

Rengetegen megbánják azt is, hogy elengedték egy régi szerelmüket, vagy hogy hagyták megromlani a kapcsolataikat barátokkal, rokonokkal. Ám ami szinte mindenkinél – egész pontosan a férfiaknál – közös pont, az a gyereknevelés. A családosok nagy része ugyanis azt bánja a leginkább, hogy kevés időt töltött a gyermekével, és ha visszamehetne az időben, akkor egész másképp alakítaná azokat az éveket. E tekintetben pedig a pszichológusok és a témával foglalkozó szakemberek is javarészt egyetértenek. Nagyon sok férfi még mind a mai napig a klasszikus családmodellt tartja csak elfogadhatónak, amiben az anya marad otthon a gyerekkel – avagy gyerekekkel -, a férfiak dolga pedig az, hogy megteremtse a jóléthez szükséges anyagi feltételeket.

Bizonyára vannak olyan párok, akiket ez a felállás maradéktalanul – és őszintén – kielégít, ám vitathatatlan, hogy ezzel együtt jár az is, hogy az apa jórészt kimarad a gyermekei életéből. Az iskoláskor elérése után ez nem feltétlen probléma, hiszen ilyenkor már a nap nagy részét a feladatok teszik ki a kicsik számára is, ám az első hat év ilyen tekintetben kritikus. Ekkor alakul ki a személyiség, a kötődés, és ez egy olyan varázslatos, soha vissza nem térő időszak, amelyben érdemes annyira jelen lenni, amennyire csak lehet. Épp ezért erősen megfontolandó, hogy ezekre az évekre egy kicsit visszább vegyünk a munkából és a karrierépítésből. Pénzt lehet keresni később is, ám ezt az időszakot semmi sem pótolhatja és tényleg egyszeri és megismételhetetlen. Ne utólag bánjuk meg, hogy kimaradtunk belőle, főleg ha csak azért tettük, hogy helyette a munkába temetkezzünk.