Ezért fontos a digitális gyermekvédelem

Szülőként a legfontosabb feladat, hogy mindig, minden körülmények között biztonságban tudjuk gyermekünket és megóvjuk a rá leselkedő veszélyektől. Emiatt aztán amíg kicsi, minden lépését figyeljük, hisz a felfedezésre váró világ számára nem csak érdekességeket, de veszélyeket is rejt, s mire biztonsággal tud közlekedni és megtanulja, hogy mi az, ami balesetveszélyes, addigra teljesen természetessé válik számunkra, hogy folyton felügyeljük a mozzanatait.

Aztán ahogy telnek-múlnak az évek, úgy lesz erre egyre kevésbé szükség, persze a szülői aggódás immáron örökre velünk marad, és valljuk be, így is van ez jól. Ám sajnos a digitális világ veszélyeit sokan alábecsülik, noha nem lenne szabad. A mai gyerekek már a digitalizációba születnek bele, táblagépen nézik a mesét, és sok esetben előbb megtanulják kezelni a mobiltelefont, mint beszélni. Ebben a korban azonban még csak azt nézhetik, amit mi, felnőttek engedünk nekik. Az évek azonban hamar elröppennek és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a gyereknek saját telefonja – táblagépe, vagy számítógépe – van, amelynek a segítségével kinyílik előtte az online világ.

Az internet azonban számtalan olyan veszélyt rejt magában, amelytől mindenképpen meg kell óvni egy fejlődésben lévő fiatalt. Nem csak a kifogásolható tartalommal bíró weboldalak esnek ebbe a kategóriába, de arra is gondolnunk kell, hogy milyen könnyedén kerülhetnek így kapcsolatba másokkal, adott esetben olyan felnőttekkel – vagy fiatalokkal -, akik szándékai egyáltalán nem jók. Ezért aztán bármilyen készüléket is kap úgy a gyerek, hogy azt egyedül használhatja, mindenképpen be kell állítani rajta valami fél védelmet és korlátozást. Számtalan ilyen célszoftver létezik – de ha nem tudunk dönteni, kérjük ki szakember tanácsát, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra -, zöme ezeknek ráadásul ingyenes is. Használatuk nem lehet kérdés, hisz mi magunk is jól tudjuk, hogy a világháló túl azon, hogy egy végtelen információforrás, sajnos olyan sötét bugyrokkal is rendelkezik, amelyet nemhogy egy gyermeknek, de még egy felnőttnek sem kellene látnia.