Ezért fontos, hogy betartsuk a betegtájékoztatóban írtakat

A tudomány fejlődésének hála ma már szinte minden betegségre létezik valamilyen gyógyszer. Tabletták, kenőcsök, vagy épp cseppek formájában kényelmesen hozzájuthatunk és a panaszaink máris enyhülhetnek. Persze csak akkor, ha megfelelően alkalmazzuk is ezeket a szereket, ám valljuk be, legtöbbször maximum felületesen futjuk át a betegtájékoztatókat.

Aztán az adagolást megjegyezve ahhoz nagyjából tartjuk magunkat, de a kényes részletekre maximum akkor fordítunk különösebb figyelmet, ha arra szigorú utasításokat kapunk orvosunktól, vagy a gyógyszerésztől. Pedig ezek betartása nem csak egészségünk megóvása érdekében lenne kimondottan fontos, hanem azért is, mert bizony sok esetben a helytelen alkalmazás hatására jócskán csökken a hatékonyság is. Ráadásul a kockázatok tekintetében gyakran igencsak félvállról vesszük a különböző hatóanyagok keverését, illetve az alkoholfogyasztás kérdését is. Pedig nem véletlenül hívják fel a figyelmet ennek veszélyeire, ugyanis az alkohol vagy felerősíti az adott gyógyszer hatását, vagy épp ellenkezőleg, minimálisra redukálja azt. Mindamellett bizonyos esetekben igen csúnya mellékhatásokra képes, így ha azt látjuk a betegtájékoztatóban, hogy tilos, akkor ahhoz szigorúan tartsuk magunkat.

Ugyancsak figyelmen kívül hagyják sokan az étkezés kérdését. Mégis mit számít, hogy evés előtt, vagy után veszünk be egy gyógyszert – gondolhatnánk, ám a helyzet az, hogy nagyon is sokat. Általában azért kerül be az előírások közé ez a kitétel, hogy így védve legyen a gyomorfal egészsége. Bizonyos gyógyszerek ugyanis éhgyomorra bevéve károsíthatják azt, főképp, ha ez rendszeresen megesik. A különböző krémek esetében is nagyon sok berögzült tévedéssel találkozni. Ha a tájékoztató szerint be kell masszírozni, akkor annak az az oka, hogy csak úgy szívódik fel rendesen a hatóanyag és csak akkor fejti ki eredményesen a hatását, ha a az adott terület keringését kellő mértékben beindítjuk. A lista még igen sokáig sorolható lenne, ám a lényeg ebből is látszik. Bármit is tartalmaz a gyógyszer leírása – még ha nem is feltétlen értünk vele egyet -, szigorúan tartsuk magunkat hozzá, hisz ez a mi érdekünk.