Ezért fontos, hogy eleget igyunk

Nagyon sok helyről sulykolják belénk évek óta, hogy a rendszeres és kellő mennyiségű vízfogyasztás mennyire fontos az egészségünk megtartása érdekében. Ritkábban esik szó azonban arról, hogy mi is az oka annak, hogy erre kiemelten oda kell(ene) figyelnünk.

Nos, elsőre talán meglepő adat, de egy átlagos felnőtt ember testének jóval több, mint a fele (nagyjából 60 százaléka) víz. Azaz egy 80 kilogrammos férfi esetében közel 50 liternyi folyadékról beszélünk, így talán nem is kérdéses, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy ezt a mennyiséget mindig szinten tartsuk. Szervezetünkben mindenhol megtalálható a víz, azonban a szerepe közel sem merül ki abban, hogy csak jelen van, rendkívül fontos feladatai vannak. A víz segíti az emésztésünket, annak segítségével termelődik nyál, és a testünkben felhalmozódott méreganyagokat is a víz mossa ki. E létfontosságú folyadékot pedig pótolnunk kell, hisz nem csupán az emésztésünk által, de izzadással is rengeteget veszítünk naponta. A kérdés csupán az, hogy mennyit is lenne egészséges fogyasztanunk.

Erről rengeteg információ kering szerte a világhálón, és nem egyszerű feladat kiszűrni a valóban releváns értékeket. Az Amerikai Tudományos Akadémia állásfoglalása azonban egy jó iránymutatás lehet. Eszerint a férfiaknak valamivel több, mint három és fél, a nőknek pedig egy kicsivel több, mint két és fél liternyi vizet kellene fogyasztani naponta. Ez elsőre ugyan soknak tűnik, ám az egy lényeges kiegészítő információ, hogy ennek a mennyiségnek a része a különböző táplálékokkal elfogyasztott víz is (ami például a zöldségek kilencven százalékát adja). Ám ez is csak egy iránymutatás, nem kőbe vésett adat. A legegyszerűbb, ha odafigyelünk a testünkre, sosem várjuk meg, amíg már szomjasak leszünk, hanem rendszeres időközönként fogyasztunk egy-egy pohár vizet.