Ezért fontos, hogy miként telnek a húszas éveink

A fiatalság rengeteg élményt, és tapasztalatot hoz, amiből aztán a későbbiekben már lehet építkezni. A minket érő hatások ilyenkor formálnak, az apróbb sikerek éppúgy, ahogy a kudarcok, melyeket ugyanúgy meg kell élni.

Tizenéves korban még aránylag szabályozott az élet, a mindennapok nagy részét az iskola és a tanulás teszi ki, a szabadidő pedig az első párkapcsolaté, no és persze a barátoké. Ezek az évek azonban villámgyorsan elillannak, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy lassan vége a tanulmányoknak – legyen ez egy főiskola, vagy bármilyen szakma – és vár minket a nagybetűs élet. Kilépve a munka világába eleinte azt érezzük, hogy miénk a világ, saját fizetés, hatalmas önállóság, végre el lehet kezdeni tényleg élni a saját életünket. Apránként gyűjtögetünk, de inkább élményeket, mintsem anyagiakat, hisz ez az az időszak, amikor még kevés a felelősség, ilyenkor kell kiélni magunkat, utazni, kulturálódni, szórakozni.

Ezzel kár is lenne vitatkozni, ám sokan beleesnek abba a csapdába, hogy alábecsülik a húszas éveik fontosságát. Húsz és harminc éves korunk között ugyanis nem csupán az élményeket sokkal könnyebb gyűjteni, de megalapozni a hosszútávú egzisztenciánkat is mérföldekkel egyszerűbb, mint a későbbiekben. A témával foglalkozó szakemberek és tanácsadók nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyivel szerencsésebb az úgynevezett front load karrier szemlélet, azaz amikor az iskolapadból kikerülve az első pár évet áldozzuk fel az ugrásszerű fejlődésre. Így ugyanis a harmincas éveinkre olyan tudásra és tapasztalatra teszünk szert a szakmánkban – legyen szó bármilyen ágazatról -, ami nem csupán versenyképessé tesz minket, de ki is emel a kortársaink közül. Ez persze áldozatokkal jár, hisz a szórakozás, utazás ilyenkor a háttérbe szorul és az önképzés, fejlődés kerül az előtérbe, ami munka mellett nem a legegyszerűbb, ám azt is érdemes számításba venni, hogy ilyenkor még sokkal jobban bírjuk a terhelést – és a tanulástól sem szokott el az agyunk -. Érdemes tehát karrier szempontjából nagyon tudatosan megélni ezeket az éveket, mert a későbbiekben sokkal könnyebb dolgunk lesz a munkaerőpiacon.