Ezért jó, ha van a gyereknek testvére

A gyermekvállalási kedv napjainkra igencsak alábbhagyott, ez társadalmilag is jelentős problémát jelent, amire minden fejlett ország vezetése próbál megoldást találni.

Két-három generációval ezelőtt a legtöbb családban nem volt kérdés, hogy az elsőszülött gyermeknek lesz-e testvére, legfeljebb csak az, hogy mennyi – de legtöbbször még az sem -. Mára már sokkal gyakoribbak az egyke gyermekes famíliák, egyfelől azért, mert a szülés kitolódik és negyven fölött már nem mernek vállalni egy újabb jövevényt, másrészt pedig azért, mert a bizonytalanságok miatt sokan úgy vélekednek, hogy egy gyermeket biztonságosan fel tudnak nevelni, ám kettőt-hármat már nem mernek megkockáztatni. Természetesen az égvilágon semmi baj nincs az egyke léttel, hisz a szülők minden szeretete egy irányba összpontosul, ráadásul a későbbiekben anyagiak tekintetében is sokkal könnyebb egyet támogatni, mint többfelé osztani az apanázst.

Azaz tagadhatatlanul vannak előnyei annak, ha az embernek nincs testvére. A kérdés az, hogy nagyobb előnyei vannak-e annak, ha van testvér, még ha esetleg meg is kell osztozni miatta a szülők figyelmén, illetve lehet, hogy szerényebb lesz a pénzbeli támogatás is így. Nos egy testvérnek – vagy persze többnek – számtalan előnye van. A testvér a legközelebbi vérrokon, aki ideális esetben egész életünkben ott lesz mellettünk. Sokan emiatt is vállalnak még egy gyereket, hisz így a szülők biztonságban tudják őket, akkor is amikor ők már nem lesznek. Emellett pedig bár kiskorban ezt sokszor az ember kellemetlenségként éli meg, de a rivalizálásnak és kötelező jellegű osztozkodásnak az ilyen kicsi korban történő megtapasztalása óriási segítség a gyermekek jövőjére nézve. A veszekedések mellett pedig kialakul egy olyan szoros kötelék, ami semmihez sem hasonlítható – már ha a korkülönbség nem túl nagy a két testvér között – és ami tényleg egy életen át tart. A testvér ugyanis egy olyan barát, aki a körülményektől függetlenül mindig ott lesz mellettünk és ez az érzés, vagy ha úgy tetszik jelenség, ez pótolhatatlan.