Ezért kell megélni a negatív érzelmeket is

Az emberi lélek és gondolkodás egy rendkívül összetett dolog, éppen ezért a feltérképezése még korántsem teljes. A szakemberek évről évre jutnak újabb felismerésekre, amelyek nagyban megkönnyítik a lelki eredetű problémákban szenvedők sorsát.

Érdekes például, hogy mennyire másképp éljük meg a pozitív és a negatív érzéseinket. Persze abszolút érthető az ezekre adott reakciónk, ám ebből is látszik, hogy sok esetben az ösztönös válasz nem feltétlenül a leginkább célravezető. Hiszen mi is történik, amikor valami jó dolog történik velünk? Amikor valami felemelőt tapasztalunk meg – legyen az egy új szerelem, egy egzotikus utazás, vagy épp egy régóta áhított tárgy megvétele -, akkor minden erőnkkel azon vagyunk, hogy belekapaszkodjunk ebben az örömteli érzésbe és a lehető legtovább megtartsuk. Ez tulajdonképpen egy természetes reakció – nagyon nincs is rajta mit magyarázni -, hisz ami jó, azt nem szeretnénk elengedni. Ám – sajnos és szerencsére – semmi sem tart örökké, így bármennyire is igyekszünk, idővel tompulni fog a pozitív élmény okozta eufória.

Ezzel szemben azonban, amikor valamilyen negatív hatás ér minket – az előzőekkel párhuzamba vonva például egy fájdalmas szakítás, vagy valamilyen hirtelen anyagi probléma, esetleg egy egyéb elégedetlenség az életünk alakulásával kapcsolatban -, akkor megpróbáljuk azt a lehető legtávolabb hessegetni magunktól, lehetőleg gyorsan. Hisz minél kevesebbet foglalkozunk a problémával, az annál kevésbé marcangol minket, legalábbis valahol mélyen ezt gondoljuk. A szakemberek azonban egészen más állásponton vannak. A legújabb kutatások alapján ugyanis igazán kiegyensúlyozott – és hosszú távon boldog – csak az lehet, aki a negatív érzéseit is teljes valójukban megéli. Persze szó sincs arról, hogy bele kellene ragadni egy problémába, csupán azt tanácsolják, hogy ne fordítsunk egyből hátat és ne dugjuk homokba a fejünket, mert attól a gond még nem tűnik el, csak a lelkünk egy mélyebb részébe kerül és belülről emészt majd, ráadásul sokkal hosszabb ideig, mintha szembenéztünk volna vele. Ahhoz, hogy lelkileg rendben legyünk, el kell fogadnunk a negatív érzelmeket is, és a helyén kell kezelni azokat, hisz ugyanúgy az élet részei, mint ahogyan az örömteli mozzanatok is.