Ezért készíts minél előbb egy fellépőt a gyereknek!

A kicsik energiáit lekötni bizony embert próbáló feladat, és amikor – például a rossz idő miatt – egész nap a lakásba vagyunk kényszerülve, akkor döbbenünk csak rá, hogy milyen hosszú is tud lenni 10-12 óra.

Ilyenkor aztán minden létező eszközt bevetünk, csak hogy némi időt nyerjünk, ám a sors keserű fintora, hogy ilyenkor se a különféle zenélő játékok, se a mesék nem tudnak elég érdekesek lenni, és a gyerkőc mindenre villámgyorsan ráun. Persze érdemes próbálkozni, ám bizonyos kor fölött – jellemzően másfél, két év környékén – a kicsik értelme olyan szinten kinyílik, hogy egyre inkább olyan feladatokat kell kitalálni a számukra, amelyek rendesen megdolgoztatják az agyukat. Noha gyermeke válogatja, hogy melyiknél mi válik be igazán, a legtöbb esetben az mindig bejön, ha valamit a szülővel együtt csinálhat, pláne, ha valamilyen felnőtt ténykedésről van szó. Legyen ez épp a frissen mosott ruhák kiteregetése, vagy egy főzés, a lényeg, hogy a picur is ott lehessen a frontvonalban és – a saját szintjének megfelelő módon – segíthessen.

Ennek azonban sokszor fizikai akadályai vannak, mégpedig az, hogy nem éri fel rendesen a munkaterületet. Persze megtehetjük, hogy például főzéskor oda ültetjük az asztalra, ám ez balesetveszélyes, és a minket is akadályoz a haladásban. Sokkal szerencsésebb, ha gyártunk a gyerkőc számára egy fellépőt. A legideálisabb a fából készült változat – sőt, rengeteg nagy áruházban készen kaphatóak ilyenek -, a lényeg, hogy két fokkal rendelkezzen, mert onnan már szépen belátja a területet a gyerek. Mindössze annyi plusz feladatunk van barkácsolás tekintetében, hogy készítünk egy keretet, amibe kapaszkodni tud – és ami meggátolja, hogy menet közben esetleg leessen a fellépőről a kicsi -, ezt akár úgy is megoldhatjuk, hogy egy kisszéket fejjel lefelé rögzítünk a fellépőre. Rengeteg hasznos leírást találni a témában, és gyakorlatilag pár perc alatt el is készülhetünk vele, így nem kérdés, hogy megéri a ráfordított időt, hisz onnantól kezdve minden házimunkából biztonsággal ki tudja venni a részét a gyerkőc, ami rengeteg izgalommal és elfoglaltsággal jár, ezért pedig mi is hálásak leszünk.