Ezért ne gyűjtsünk lomokat

Rengetegen élik úgy a mindennapjaikat, hogy a nem használt tárgyaiktól képtelenek megválni. Noha tagadhatatlan, hogy sokszor jól jön, hogy bármire – de tényleg, bármire – is van hirtelen szükségünk, az valamelyik szekrény egy eldugott polcán biztos, hogy ott van.

Annak, hogy egy-egy ház az évtizedek múltán sokkal inkább hasonlít egy hatalmas raktárra, annak több oka is lehet. A leggyakoribb a már említett, miszerint nem semmit nem szabad kidobni – vagy eladni -, mert arra még egyszer szükség lesz. Emellett sokszor közrejátszik az is, hogy a gyűjtögetők egyfajta életműként, örökségként tekintenek a rengeteg holmira. Ha nekik épp már nem is kellenek, majd a gyerekeknek jók lesznek. Az igazság azonban az, hogy mindkét gondolatmenetben több a hátrány, mint az előny. Egyrészt azért, mert az ember – sokszor szentimentális okokból – rengeteg olyan tárgyat, használati eszközt megőriz, aminek nincs valós értéke. Nevezhetjük ezt szemétnek, vagy a lomnak, talán mindegy is, a lényeg, hogy az csak a birtokló számára vagyon, a piacon eladhatatlan.

Ugyanez igaz az örökösökre nézve is. Noha sokan azt feltételezik, hogy aki majd megkapja azt a rengeteg holmit, az nagyon hálás lesz, és új értelmet nyer az élete, a valóságban a legtöbb esetben inkább csak nyűg, aminek az eltüntetése komoly energiákat emészt majd fel. Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor egy ilyen gyűjtemény tényleg valós értéket képvisel – példának okáért egy hatalmas szerszámkészlet -, ám az esetek többségében erről szó sincs. Könyvek, ruhák, régi bútorok – ezek sajnos nem igazán érnek semmit. Ellenben – és talán a lom gyűjtésével ez a legnagyobb probléma – rengeteg pénzt felemésztenek az évek, évtizedek alatt. Az hagyján ugyanis, hogy mennyibe kerül a megvételük. A tárolásuk az igazán költséges móka. Ezek miatt ugyanis fenntartunk plusz helyiségeket, amelyeket a legtöbbször ugyanúgy fűtünk és amik miatt nem költözünk kisebb ingatlanba – vagy alapból nem azt veszünk – akkor sem, ha a gyűjtögetés nélkül bőven elférnénk ott is. Így hát belátható, hogy csak nagyon kevés esetben éri meg felhalmozni a dolgokat, mert az örökösök élete mellett a sajátunkat is csak megnehezítjük ezzel.