Ezért ne hagyd, hogy a gyermeked a szökőkútban pancsoljon!

A legnagyobb kánikula idején minden hűsölési lehetőséget meg kell ragadni, ám hiába tűnik elsőre csábítónak a szökőkutak vize, nagyon rossz ötlet úgy tekinteni rá, mint a felfrissülés egyik eszközére.

Persze a kisgyerekek nem csak a nyári melegben másznak bele előszeretettel, hisz a csobogás, a különböző látványelemek, és tulajdonképpen maga a vízfelület is rendkívül vonzó a legtöbbjük számára, és előszeretettel tekintenek játszótérként a vizes városi díszekre. Ilyenkor persze kellemetlen élmény megtiltani a pancsolást, ám mielőtt véletlenül ellágyulnánk, és engedékennyé válnánk, véssük az eszünkbe, hogy a szökőkutak vize számtalan veszélyt rejthet magában, ezért mindig, minden esetben tilos benne fürödni. A fürdés alatt pedig ne csak a teljes lubickolást értsük, ugyanis már az is nagyon rossz ötlet, ha csak a lábbal fröcskölést megengedjük.

Mert bár sok esetben tisztának tűnik a víz, a helyzet az, hogy a szökőkutak esetében általában egyáltalán nem figyelnek arra, hogy valóban az legyen, tekintve, hogy nem előírás, hogy fürdővíz minőségű legyen a felhasznált víz. Időnként persze fertőtlenítik ezeket a kutakat – noha ez sem feltétlen jó hír ilyen szempontból, hisz a tisztításra használt anyagok allergének lehetnek, és komoly bőrproblémákhoz vezethetnek a velük való érintkezés -, ám tényleg csak időnként. A köztes időszakban pedig, főképp a nyári melegben elszaporodhatnak a mikroorganizmusok és a kórokozók, melyek nem csak lenyelve, hanem akár a bőrön lévő hámsérülésekkel érintkezve is fertőzéseket okozhatnak. Kisgyermekek esetében pedig ezeknek akár komoly következménye is lehet, könnyedén előfordulhat, hogy kórházi kezelést igényel majd a gyógyulás. Nem érdemes tehát kockáztatni, jó eséllyel ugyanis szomorú vége lesz a pár perces felfrissülésnek. Ha a meleg már elviselhetetlen, akkor inkább célozzuk meg a legközelebbi strandot, ott ugyanis folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget, és jóval kisebb az esély arra, hogy a gyerkőc összeszedjen valami betegséget.