Ezért ne halogassuk az élményeket és a kalandokat

Az élet egyik legnehezebb kérdése az időzítés. Gyakorta emlegetett közhely, hogy fiatalon tele vagyunk energiával és idővel, ám nincs pénzünk, középkorúként nincs időnk, idősen pedig már nincs energiánk, így aztán mindig valami közénk és az álmaink közé áll.

Ebbe persze bőven van igazság, de azért semmiképp sem mondhatnánk, hogy minden élethelyzetre pontosan érvényes megállapítás, hiszen sokszor saját magunk akadályozzuk meg azt, hogy vágyaink beteljesüljenek. Ennek persze az az elsődleges oka, hogy próbálunk felelősségteljesen gondolkodni és ez így is van rendjén, a felnőttkor természetes velejárója ez. A húszas éveinkben általában ha szabadidőnk van, akkor azt hasznos dolgokkal akarjuk tölteni, képezzük magunkat, hogy a munkaerőpiacon minél könnyebb dolgunk legyen. Ha pedig ez elkezd beérni és az anyagi helyzet mutat javulást, akkor végre bele lehet vágni az első saját ingatlan megvásárlásába, de a korai befektetés is bölcs döntés lehet.

Igen ám, de ennek az az ára, hogy amire igazán vágyunk – legyen az egy sportautó, vagy épp egy világkörüli utazás – azt mindig elhessegetjük magunktól, mondván majd amikor már az alapok megvannak, vagy ha túl vagyunk a családalapításon, esetleg miután már a gyerekünk is a saját lábára áll, majd akkor megvalósítjuk ezeket a dolgokat. Ám ilyen kifogást mindig találunk majd, ráadásul minél gyakrabban csináljuk ezt, annál inkább válik ez reflexszerűvé és egyszer csak azon kapjuk majd magunkat, hogy megőszült a halántékunk és ugyan az anyagi helyzetünk rendben van, a befektetéseink gyarapodnak, ugyanakkor amit igazán szerettünk volna, arra sosem fordítottunk kellő energiát és időt. Sajnos előfordul, hogy ez a felismerés csak túl későn jön el. Középkorúként – vagy még gyakrabban nyugdíjasként – döbbenünk csak rá, hogy mennyi mindent elszalasztottunk, ám ha csak ezekben az években kezdünk bele az önmegvalósításba, az már nem lesz az igazi. Mert az anyagiak pótolhatók, az időt lecsíphetjük máshonnan amíg még fiatalok vagyunk, de időskorban ha nincs energiánk, vagy már az egészségünk nem az igazi, azzal sajnos nem lehet mit kezdeni. Ezért aztán időnként igenis legyünk önzőbbek és egy kicsit felelőtlenek és utazzunk, vegyük meg azt az autót, mert mindig csak halogatni nem biztos, hogy a legjobb ötlet.