Ezért ne kísérletezzünk, ha kizártuk magunkat az autóból

Nem csak azért roppant mód bosszantó, ha kizárjuk magunkat az autónkból, mert szinte biztos, hogy a legrosszabbkor történik és épp rohannánk valahova, hanem amiatt is, mert hirtelen azt sem tudjuk, hogyan kellene kikecmeregnünk a galibából.

Ilyenkor aztán a nagy kapkodásban elkezdjük bújni az internetet – vagy megkérdezzük a haverokat, hogy mit is kellene tennünk – és rosszabbnál rosszabb ötletek záporoznak felénk. Feszítsük ki az ajtót, törjük fel a csomagtartó zárat és másszunk be ott, esetleg törjük be az üveget. Mind-mind megoldás ugyan, de nagyobb kárt okozhatunk velük, mint amekkora már amúgy is történt. De ez még csak az egyik része a dolognak, hisz azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megér-e pár óra mondjuk egy üveg cserét. Ám ha csak nem a rendkívül kellemetlen helyzet állt elő, hogy valamilyen úton-módon bezártuk a kulcsunkat – a pótkulcs pedig elérhetetlen távolságban van -, akkor bőven van arra esélyünk, hogy hiába is jutunk be erőszakkal a jármű belsejébe, ugyanúgy nem fogunk tudni elindulni.

Azt ugyanis, hogy kívül rekedünk az autón, rengeteg minden okozhatja. Megeshet, hogy a központi zár romlott el, de az sem kizárható, hogy a kulccsal van valami probléma. Ezen felül bizony arra is érdemes gondolni ilyenkor, hogy az akkumulátorral van valami, esetleg magának a járműnek az elektronikai rendszere hibásodott meg – ez főképp újabb modellek esetében lehetséges hibaforrás -. Bárhogy is legyen, lássuk be, akármelyik problémával is kell szembenéznünk, jó eséllyel egyiket sem fogjuk tudni saját magunk megoldani. Sem szaktudás, sem megfelelő eszközök nem állnak a legtöbbünk rendelkezésére, ezért aztán mindenképpen szakember segítségére lesz szükség. Ha pedig már amúgy is specialistához kell fordulnunk, akkor alapból jobban járunk, ha az autó kinyitását is rábízzuk. Egy erre szakosodott szaki ugyanis minden esetben úgy oldja meg ezt, hogy azzal nem keletkezik további sérülés az autónkon.