Ezért ne maradj túl sokáig ugyanazon a munkahelyen

Karrier tanácsadáson rengetegszer elhangzik az az alapfelvetés, miszerint – legalább – hétévente érdemes munkahelyet váltani. Az emberek többsége azonban szereti az állandóságot és ha teheti, akkor messziről elkerüli az ezzel járó nyűgöket.

Hisz egy új munkahelyen mi leszünk az újoncok – még akkor is, ha rengeteg tapasztalattal rendelkezünk -, ráadásul alkalmazkodni kell egy sor új szabályhoz, be kell illeszkedni, és hát amúgy is, túlságosan megszoktuk már a meglévő helyet. Ám a helyzet az, hogy a hozzáértők nem véletlenül tanácsolják ezt mindenkinek – akinek piacképes szakmája van -. A munkahelyváltás ugyanis nagyon sok szempontból kifizetődő hosszú távon, még akkor is, ha kétségtelenül jár némi kényelmetlenséggel. Sajnos sokan úgy tekintenek a munkára, mint egy kötelező rosszra, amin túl kell esni, ám lehetőleg a legkevesebb energia befektetéssel a minimális erőfeszítést belevinni. Így azonban nem lehet előrébb jutni – ami nem feltétlen katasztrófa persze -, ugyanakkor épp annyi időnk megy el így is, mintha tennénk azért, hogy egyre jobban éljünk.

Ebben a mentalitás változásban segít a munkahelyváltás. Egyfelől – és talán sokak számára ez a legfontosabb -, így kereshetünk igazán egyre többet és többet. Ez talán elsőre meghökkentően hangzik, azonban tényleg ez az igazság. A munkahelyünkön ugyanis a legtöbbször hiába kérünk jelentős béremelést, nem fogjuk megkapni, egész egyszerűen azért, mert egyáltalán nem jellemző, az évi 10 százaléknál nagyobb korrekció, sőt, már a két számjegy megközelítése is ritka. Ezzel szemben ha egy másik helyre megyünk, ott élből kérhetünk a bértárgyaláson jóval magasabb összeget, majd így tovább a következő helyen, ezzel elérve, hogy pár év alatt megduplázódjon-triplázódjon a fizetésünk. Ezzel párhuzamosan viszont van még egy pozitív hatása a váltásnak. Mégpedig az, hogy rákényszerülünk arra, hogy képezzük magunkat. A megszerzett tudás pedig mindennél többet ér, és segítségével olyan ajtók is megnyílhatnak előttünk, amelyekről álmodni sem mertünk.