Ezért nem érdemes a saját ingatlanhoz ragaszkodni mindenáron

Tőlünk nyugatabbra egyáltalán nincs akkora kultúrája a saját ingatlan vásárlásnak, mint hazánkban, vagy Európa keleti részén. Ebben természetesen az is közrejátszik, hogy a fejlettebb országokban jóval drágábbak a házak és a lakások, ám nem az anyagiak az elsődleges befolyásoló tényező.

Hiszen a jóval magasabb négyzetméter árak mellé magasabb fizetések is párosulnak, így átlagban nincs nehezebb dolga egy tőlünk nyugatabbra élőnek, ha saját otthont szeretne vásárolni. A lakhatási kultúra azonban egészen máshogy alakult ezekben az országokban. Nálunk a fiatalok zömének a legfőbb életcélja, hogy – a szüleihez, nagyszüleihez hasonlóan – legyen egy saját otthona. Ez ad egyfajta létbiztonságot, hisz történjen bármi, mindig van hol lakni. Ez azonban nem biztos, hogy a legeredményesebb gondolkodásmód, méghozzá több okból kifolyólag. Egyrészt azért, mert ha nagyon nagy anyagi gondba kerülünk, akkor semmi garanciánk nincs arra, hogy előbb-utóbb az ingatlan ne kerülne kalapács alá. Ez persze szerencsére ritkán fordul elő, de emellett a befektetett energiát, időt és kényelmet is figyelembe kell venni, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket.

A saját tulajdonú otthon ugyanis röghöz köt minket. Leginkább emiatt nincs nagy divatja tőlünk nyugatabbra, hisz ott egy jó állásajánlat kedvéért zokszó nélkül odébb költözik valaki több száz kilométert is, egyszerűen csak felmondva a bérleményét. Saját ház esetében ez sokkal macerásabb – vagy egyszerűen csak veszteséges. Ráadásul míg albérlet esetén az ember sokkal inkább hajlamos az igényeinek megfelelőt – és elegendőt – választani, addig vásárlás esetén jobban teret engedünk a sokszor felesleges vágyainknak. Ha pedig így cselekszünk, akkor feleslegesen nagy kiadásokat veszünk a nyakunkba, ami idővel stresszes állapothoz vezethet, és túl nagy árat fizetünk azért, hogy a hely, ahol élünk a mi nevünkön legyen. Sok esetben érdemes tehát elengedni a saját ingatlan utáni vágyat, és inkább a jobb lehetőségeket nézni, és mobilisan élni az életünket.