Ezért remek dolog a szombatév

Bizonyos vallásokban óriási tisztelet övezi a régmúlt hagyományait, persze nem véletlenül, hisz sok esetben az őseink nagyon is jól tudták, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy boldog, és kiegyensúlyozott életet élhessenek. A Közel-Keleten még ma is nagyon sokan megtartják a szombatévet, noha napjaink anyagias világában nem kis kockázatot jelent ez a szokás.

Az elnevezés talán kissé megtévesztő, hisz a szombatról – már ha számokra asszociálunk – akkor a hatos ugrik be, ám ebben a jelentésben a hetes számé lesz a főszerep. A szombatév jelentősége – többek között – ugyanis abban rejlett, hogy egy hétéves ciklus utolsó évében el kellett engedni az anyagiakat. Ez a gyakorlatban azt is jelentette, hogy minden hat év munka után a földművesek és a termelők parlagon hagyták egy esztendeig a területeiket – illetve elengedték a rabszolgákat, valamint a tartozásokat, de itt inkább a termelés kiesésének van nagyobb szerepe -. Ezt a szokást némiképp persze módosítva egyre inkább átveszi sok fejlett országbeli ember, és időről-időre megtartja a saját szombatévét, azaz hatesztendőnyi kemény munkát egy évnyi pihenő követ. Hazánkban ez a nagy többség számára szinte elképzelhetetlen, hisz nem hogy egy évre, de két hónapra sem tudnánk elmenni szabadságra.

Nos, talán sokak számára meglepő lehet, de ez egy nyugati országbeli ember számára sem egyszerűbb feladat – azaz mint ahogy megpróbálunk rávilágítani, inkább nem nehezebb -. Az elsőre nonszensznek tűnő ötlet ugyanis közel sem olyan kivitelezhetetlen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Természetesen elengedhetetlen, hogy valami olyan szakmában tevékenykedjünk, ami általánosan keresett a munkaerőpiacon, illetve nyilván szerencsés, ha kiváló szakemberek vagyunk, akik amúgy bármikor válthatnának munkahelyet. Ugyanis ha ez a két feltétel teljesül, akkor jó eséllyel a vezetőink sem fognak akadályt gördíteni a terveink elé – még ha ezt nem is hisszük eleinte -, lévén sokkal jobban járnak, ha megtartanak egy olyan bevált munkaerőt, aki már hat éve viszi előre a cég szekerét, mintha keresnének egy pótlékot, aki ki tudja mennyire fog beválni. Ha pedig ez mégsem így van, akkor is nyugodtak lehetünk, hisz jó eséllyel villámgyorsan találunk majd másik állást. A munkahely kérdésén túl bizonyára sokan inkább az anyagiakon akadnak fenn. Egy év bevételek nélkül rengeteg idő, ez igaz, ám ha belegondolunk, akkor a fizetésünknek alig több mint a 15 százalékát kell csak félretenni, hogy minden hetedik esztendőnket szabadsággal töltsük. Lehetetlen vállalkozás? Korántsem. Főleg, ha a szombatévet okosan használjuk ki, és a pihenés, illetve az élmények mellett a fejlődésünkre is áldozunk az időnkből. Ha ugyanis így járunk el, akkor minden esélyünk megvan rá, hogy a következő években jóval magasabb fizetésért dolgozhatunk majd. Arról nem is beszélve, hogy a szombatév olyan lelki feltöltődést nyújt, ami páratlan a maga nemében, így aztán ha tehetjük, fontoljuk meg, hogy belevágunk, szinte biztos, hogy nem fogjuk megbánni.