Favágás szakszerűen

Olykor egy-egy fa állapota vagy elhelyezkedése miatt veszélyessé válik, így indokolt lesz kivágása. Van, hogy elegendő a fa lombozatának ritkítása, de gyakran elkerülhetetlen a fa kivágása. Ha mindenképp favágásra van szükség, akkor nem szabad neki esni a fának, hanem célszerű szakembert hívni.

Favágás hátterében több ok állhat, például túl közel van a fa a házhoz, elöregedett vagy az építkezési terület közepén van és ezért kell kivágni. Bármilyen oka is legyen, érdemes tisztában lenni vele, hogy a favágás nem veszélytelen, így amatőrként nem érdemes nekiesni. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fa kivágása ma már kormányrendelet és különféle szabályzatok által szabályozott. Éppen ezért nem lehet csak úgy neki esni a fának és nem is érdemes. Az interneten számos videó látható arról, hogy milyen az, amikor egy amatőr gondol egyet és neki esik a fának. Jobb esetben sikerül kivágni a fát anélkül, hogy bárki megsérülne vagy bármiben kár esne. Ugyanis a biztosító nem fizet abban az esetben, ha a fa magánterületen zuhan a házra vagy valamely értéktárgyra.

A szakemberek rövid határidővel kiérkeznek a helyszínre és felmérik a fa állapotát. Megvizsgálják a fa korát, szélességét, magasságát és ennek alapján elkészítik a tervet a fa kivágását illetően. Ha kell, akkor előbb a fa megmetszését tervezik meg és csak azután a fa kivágását és eltávolítását. Sokszor már az alpin technikával végzett gallyazás is sokat segít a fa állapotának megőrzésében, de a favágást is megkönnyíti, mivel a ritkított lombbal rendelkező fát jóval egyszerűbb kivágni. A szakemberek ügyelnek rá, hogy a favágás során semmiben ne keletkezzen kár. A fa dőlés irányát a megfelelő helyen megejtett bemetszéssel és erős kötelek segítségével oldják meg. Bővebb információkat a favágás-fakivágás.hu weboldalon talál!