Felesleges dolgok, amiket mégsem dobunk ki

Legyen bármekkora is az otthonunk, ha nem figyelünk oda, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy nincs egy talpalatnyi hely, ahová le tudunk tenni akár csak egy bevásárló szatyrot is. Ennek az oka általában, hogy az ember kényszeres gyűjtögető és rengeteg mindentől nem tud, vagy nem akar megszabadulni.

Ráadásul mindez sokszor észrevétlenül történik. Nem is gondolnánk magunkról, hogy gyűjtögetők vagyunk, hisz próbálunk rendet tartani, sőt, néha-néha még lomtalanítunk is, ám ennek ellenére folyamatosan gyűlnek a különböző dolgok az otthonunkban, amelyeknek egy közös nevezője van. Nevezetesen az, hogy miután eltettük őket, nagyjából soha többé nem használjuk egyiket sem. Éppen ezért – hogy valamennyi teret visszanyerjünk a lakásból -, teljes mértékben át kell állítani a gondolkodásmódunkat. A legközelebbi pakolás-lomtalanítás alkalmával érdemes az idősávos szelektálás elvét követni, azaz minden olyan cucctól megszabadulni, amit az elmúlt két évben nem használtunk – szigorúbbak ezt akár egy évre is visszavehetik -.

Hisz legyünk őszinték. Ott a fiók, amely tele van az évek alatt felgyülemlett kábelekkel – amik a jó lesz az még valamire elv alapján kidobhatatlanok -. Aztán ott van a szatyros szekrény, amelyben még a bevásárló táskákban is bevásárló táskák vannak, ám minden egyes alkalommal elfelejtünk vinni magunkkal egyet, így a vége általában az, hogy veszünk egy újabbat. Aztán a dobozok. Minden egyes elektronikai termék csomagolását őrizgetjük – ami még a garanciaidő alatt is felesleges a legtöbb esetben -, néha persze elfog minket a hév, hogy most kidobjuk, de aztán csak visszakerül a helyére az összes, mert hát mi van, ha mégiscsak kelleni fog. Nos, nem fog. De ugyanígy érdemes átnézni az összes ételtárolót, hisz a zömét már nem használjuk, mert viseltesek, valamint a szerszámok között is rendet kell tenni, a felújításból megmaradt fél zsák építőanyagokról, fél doboz festékekről nem is beszélve – ráadásul ezek szinte biztos, hogy megromlottak az idők folyamán -. Legyünk szigorúak és szabaduljunk meg mindentől, amit nem használunk – és nincs is értéke -, hisz sokkal felemelőbb egy olyan helyen élni, ahol mindennek megvan a maga helye.