Felújított, vagy felújítandó ingatlan? Melyik éri meg?

Amikor ingatlant vásárolunk, az mindig egy óriási döntés az életünkben. Nem csak azt kell meghatározni, hogy helyezkedését tekintve hol legyen, de az is nagy fejtörést okoz, hogy lakást vegyünk, vagy inkább családi házba költözzünk.

Persze mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, utóbbinál ott egy uidvar, ahová jó időben kiülhet az egész család, lehet sütögetni, sőt, még eg medencét is fel lehet állítani, amiben a gyerekek ellubickolhatnak kedvükre. Ugyanakkor jóval költségesebb – megvenni is és fenntartani is -, ráadásul a pénz mellett a szabadidőnkből is jócskán áldozni kell, hisz állandóan van mit csinálni, ha mást nem is, füvet nyírni mindig lehet. Nem könnyű tehát dűlőre jutni saját magunkkal és a család többi tagjával, ám ha egyszer mégis sikerül kiegyezni valamiben, akkor is ott a mind közül talán legnehezebb kérdés. Inkább olyan ingatlant keressünk, ami már készen van, vagy szeretnénk a saját ízlésünknek megfelelően berendezni?

Ez utóbbihoz szerencsésebb, ha egy lelakottabb lakást, vagy házat keresünk, hisz úgyis újrarakjuk a padlót, a csempét és gyakorlatilag a falakon kívül mindent, így feleslegesen nem érdemes fizetni a már elkészült felújításokért, hisz a – belülről – jó állapotban lévő ingatlan mindenképpen drágább lesz. Igen ám, de azzal mindenképpen számoljunk, hogy a teljes felújítás – még ha végeredmény sokban kárpótol is – egy idegtépő folyamat. Ha mi magunk csinálunk mindent, akkor azért, ha pedig kiadjuk szakembereknek a munkát, akkor azért, mert folyamatosan felügyelni kell, hogy minden pontosan úgy zajlik, ahogy azt mi szeretnénk. Gyakorlatilag mindkét út nehézkes, a legegyszerűbb az, ha megtaláljuk álmaink otthonát, ami pontosan úgy van összerakva, ahogy azt mi is tennénk, ám ehhez óriási szerencse kell. Ha ez mégsem sikerül, akkor már csak rajtunk áll, hogy kompromisszumot kötünk – és megbarátkozunk egy kevésbé tetsző csempével, vagy laminált padlóval -, vagy belevágunk a felújításba. Ha anyagilag nem is, hosszútávon a saját elégedettségünket tekintve szinte biztos, hogy jobban járunk, ha végül így határozunk.