Feszült és ideges vagy már ébredéskor? Így tegyél ellene!

Ideális esetben az éjszakai pihenést követően felfrissülten és tettre készen kellene felkelni reggelente, s bár fiatalkorban általában ezzel nincs is semmi probléma, ahogy telnek az évek, úgy fordulhat elő egyre gyakrabban, hogy már az ébredés utáni pillanatokban feszültté válunk.

Ez pedig egy rendkívül frusztráló és hosszú távon bizony nagyon fárasztó állapot, mert az agyunk állandó készenlétben van, és emiatt nincs meg az az egészséges ritmus, amivel szép lassan ráhangolódunk a napunkra. A legrosszabb az egészben az, hogy rengeteg minden kiválthatja ezt, sokszor akár olyan jelentéktelennek tűnő apróságok is, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. Könnyebb dolgunk van akkor, ha pontosan tudjuk, hogy mitől vagyunk idegesek – közeledik egy vizsga, esetleg valamilyen egészségügyi beavatkozástól félünk, vagy szimplán csak túlterheltek vagyunk a munkában -, mert így könnyebben tudunk ellene tenni, illetve sokszor elég az is, ha csak türelmesen kivárjuk, míg a kiváltó ok megszűnik. Ám néha megesik, hogy látszólag különösebb indok nélkül ébredünk feszülten, ez pedig pár nap elteltével roppant nyomasztóvá tud válni.

Ilyenkor érdemes minden trükköt bevetni, és alaposan a végére járni annak, hogy mi lehet a gond forrása. Vegyünk ki pár nap szabadságot, változtassunk a napok ritmusán, és ha ez segít, akkor könnyen lehet, hogy csak kezdünk kiégni, és a szervezetünk, illetve az agyunk így jelzi, hogy elég volt. Ha ez nem oldja meg a helyzetet, akkor próbáljunk meg tenni a mentális egészségünkért. Vonuljunk vissza a világ zajától – ne olvassunk híreket, kerüljük a közösségi médiákat -, és csak magunkkal foglalkozzunk. Sétáljunk nagyokat, legyünk a természetben amennyit csak tudunk és lassítsunk le. Sokat segíthetnek a gyógyteák, a szaunázás, a hideg-meleg zuhany, ezek mind-mind elősegíthetik a lelki békénk megtalálását. Ha így sem változik a helyzet, akkor pedig keressünk fel egy szakembert, aki segít megtalálni a probléma gyökerét és a megfelelő módszerekkel és terápiával megoldja a kialakult helyzetet.