Figyelemre méltó miniatűr városok

A miniatűr városok visszaadják a világ leghíresebb épületeit a miniatűr kinézetükben. Ők kínálják a végső lehetőséget arra, hogy Gullivernek érezze magát Lilliputban. Egy nap alatt megnézheti az Eiffel-tornyot a Colosseum mellett is elsétálhat, vagy akár egy egész nagyvárost is bejárhat.

A modern, ötemeletes épületben elhelyezkedő Sanghaj várostervezési kiállítási központja Sanghaj várostervezését és fejlesztését mutatja be. A kiállítás középpontja Sanghaj nagyszabású modellje. Az átlátszó műanyag modellek azt mutatják, hogy egyes szerkezet még nem épültek meg, és sok ilyen van. A látogatók megnézhetik a miniatűr várost mellette, vagy felmehetnek egy galériába, amely körbefut rajta, hogy felülről nézhesse meg a várost. A Tobu Világtér egy vidámpark Japánban, amely több mint száz, 1:25 méretarányú híres épületet tartalmaz, 140.000 1:25 miniatűr emberrel kiegészítve. A miniatűr park elkészítése öt évig tartott. A műemlékek közé tartozik a Szabadság-szobor, a gízai piramisok, a Buckingham-palota és a Szent Péter-bazilika. Tavaly április 24-én a parkban bemutatták a Tokyo Sky Tree méretarányos modelljét. 1:25 méretarányban még mindig több mint 26 méter (85 láb) magas.

Hollandia legkisebb városa, Madurodam egy Hágában található holland város 1:25 méretarányú modellje. Hagyományos holland épületekkel és híres tereptárgyakkal rendelkezik az ország minden tájáról. Az épületek, piacok, csatornák, szélmalmok, a Schiphol repülőtér, a rotterdami kikötő, a Dam tér, a Delta művek mind tökéletesen felismerhetők a legapróbb részletekig. Ahelyett, hogy statikus miniatűr város lenne, Madurodam valójában tele van élettel. A szélmalmok forognak, a repülőgépek leszállnak a repülőtéren, vonatok közlekednek a parkon át, és a csónakok lebegnek.