Fontos őszi munkálatok a kertünkben

Az ősz bekövetkeztével egyre több kerti munka vár ránk, melyet még a nagyobb hidegek előtt, mindenképp el kell végeznünk. Az őszi munkálatok közül, az egyik legfontosabb és első feladataink közé kell, hogy tartozzon, mielőtt még a hőmérő 10 °C alá esik, a szobanövényeinkről való gondoskodás.

Vigyük be lakásunkba, előzzük meg, hogy a hideg bármelyikben is kárt tegyen. Vizsgáljuk át alaposan őket, ezzel elkerülhető a kártevőkkel együtt való bevitel. Mossuk le leveleiket, ha szükséges tegyük nagyobb cserépbe, új földbe ültetve. Kerüljük el azt, hogy fűtőtest mellé kerüljenek, mert ezzel kárt tehetünk bennük. A téli hónapokban nem kell gyakran locsolni őket, valamint a tápok adagolását is hanyagoljuk, hagyjuk őket ebben az időszakban pihenni.

A kertünkben a cserepes növényeken kívül még gondoskodnunk kell a gyümölcs- és rózsafákról, valamint a szőlőtövekről is. Ezek metszésre szorulnak, viszont figyeljünk oda, hogy ezt ne vigyük túlzásba, mivel mostanság elég nagy fagyokat kell eltűrniük, és a nagy metszéssel a hideg pusztítást tehet bennük. Ajánlatos a nagyobb metszést inkább a tavasz elejére halasztani. Csak távolítsuk el róluk a nagyobb ágakat. Ez mellett végezzük el rajtuk a lemosó permetezést, mellyel elbúcsúzhatunk a kórokozóktól, elpusztíthatjuk a rügyek alatt megbújó gombákat és baktériumokat is, illetve a következő évben már sokkal egészségesebb gyümölcsök fognak majd teremni. A szőlő és rózsatöveket fedjük be komposzttal vagy földdel, ezzel védelmet nyújthatunk nekik a fagyok ellen. Azokat a típusokat, melyek inkább mediterrán eredetűek, takarjuk be agrotextillel, mivel számukra csak ez tud megfelelő védelmet és tökéletes szellőzést biztosítani. A lehullott leveleket takarítsuk össze, főleg gondoskodjunk a diófalevélről, mivel ez nagy kárt tehet a füvünkön. A kerti szerszámokat tisztítsuk meg, és úgy raktározzuk el a téli hónapokra.