Forró, vörös hús: rossz recept a szívbetegeknek

A MasterChef-től az MKR-ig a világ legjobb szakácsai folyamatosan tanítanak minket a grillezésére és a hús  sütésére a tökéletességig. Bár a szakértők ezt az extra ízt keresik, a Dél-ausztrál Egyetem új kutatása szerint a nagy hőhatású karamellizáció káros lehet az egészségünkre.

A Gyeongsang Nemzeti Egyetemmel együttműködésben végzett tanulmány megállapította, hogy a vörös és a feldolgozott hús fogyasztása megnövelt egy olyan fehérje vegyületet, amely növelheti a szívbetegségek, agyvérzés és a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát. Dr. Permal Deo, az UniSA kutatója szerint a kutatás fontos étrendi betekintést nyújt az ilyen degeneratív betegségek kockázatának kitett emberek számára. “Ha a vörös húst magas hőmérsékleten szétszaggatják, például grillezéskor, pörköléskor vagy sütéskor, olyan vegyületeket hoz létre, amelyeket fejlett glikációs végtermékeknek – vagy AGE-nek neveznek, amelyek elfogyasztása során felhalmozódhatnak a szervezetben és megzavarhatják a sejtek normális működését.” – mondják a kutatók.

“A magas AGE-tartalmú élelmiszerek fogyasztása 25 százalékkal növelheti a teljes napi AGE-bevitelünket, magasabb szint pedig hozzájárul az ér- és szívizommerevséghez, a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez.” A tápanyagokról megjelent tanulmány két étrend hatását vizsgálta – az egyikben magas volt a vörös hús és a feldolgozott gabonafélék száma, a másikban pedig a teljes kiőrlésű gabonafélékben a tejtermékek, a diófélék és a hüvelyesek, valamint a fehér hús párolását és grillezését vizsgálták. Megállapították, hogy a vörös húsban gazdag étrend jelentősen megnövelte a vér AGE-szintjét, ami arra utal, hogy hozzájárulhat a betegség előre haladásához. Nagyrészt megelőzhető lenne, de sajnos a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) az első számú halálokokat jelentik világszerte.