Gömbvillám, avagy a matató ménkű

A gömbvillám egyike a legrejtélyesebb történéseknek. Régies nevén matató ménkűnek nevezték. Bárhol és bármikor kialakulhat. De pontosan mi állhat ennek a hihetetlen jelenségnek a hátterében? Rengeteg mítosz és hiedelem övezi a furcsa villám létezését.

A gömbvillám a régmúlt időkben is észlelt jelenség volt. Temérdek történet és magyarázat olvasható róla. Az ókori görögök úgy hitték, hogy Zeusz egyik megjelenési formája volt, a kínaiak szerint viszont ez a jelenség a sárkányok lehelete. A mapuche indián mitológiában a furcsa égi jelenséget egy gyermek méretű lénynek tudták be, mely tűzgolyóvá képes átváltozni. Több múltból fennmaradt, filozófus és író tollából származó jegyzet vall a gömbvillám létezéséről. Viszont napjainkban a tudósok sem tudnak zöld ágra vergődni az ügy kapcsán. Rengeteg tanulmányt indítottak és több teória is született.

Az egyik szerint a jelenség létrejöttéhez erősen ionizált levegő és magas feszültség szükséges, ilyen közeg általában heves viharok közben jön létre. Viszont több beszámoló is ismert derült időben létrejött gömbvillámokról. A gömbvillám mérete lehet akár golflabda méretű, de átmérője akár több méterig is terjedhet. Habár a népesség körülbelül 1%-a látott életében ilyen jelenséget, az ismeretlen eredetű tüzes gömb sokakat megfélemlített. Szemtanúk szerint 15-30 másodpercig látható, majd hirtelen eltűnik. Tüzet és égés jeleit hagyja maga után. Elektromos tér hatására eltérül, illetve a földnek ütközve képes visszapattanni. Mozgásának iránya kiszámíthatatlan és ez még aggasztóbbá teszi létezését. Dr. Egely György több évtizede kutatja a gömbvillám jelenséget. Számos könyvet adott ki, melyben a jelenség létrejöttét és a tüzes gömb származására vonatkozó feltevéseit magyarázza.