Gondok az oviban – mit tanácsoljunk?

A tanévkezdés különösen izgalmas időszak a kicsik és a szülők életében, szükség van mindenkinek egy kis átmeneti időre, hogy beleszokjon a hétköznapokba. A szakirodalom 2-3 hónapnyi időt ír, amíg egy kisgyerek beszokik az új közösségbe, új rendszerbe. Ha már jól érzi magát a gyermek a közösségben, akkor is előfordulhatnak problémák, amiket nagy körültekintéssel kell megoldani.

A gyerekek sokszor kegyetlenek tudnak lenni, konfliktusok minden közösségben előfordulnak, szülőként mégis ijesztő látni, hogy már az óvodában veszekedésbe, hosszan tartó feszültségbe torkolló viták alakulhatnak ki. Mit tehetünk, ha a gyerekek között elmérgesedik a játék? Van, aki arra biztatja gyermekét, hogy ha bántják, üssön vissza, mutassa meg, hogy ő a legerősebb és tisztelni fogják a társai is. Mások szerint konfliktushelyzetben szólni kell ez óvó néninek, aki majd segít rendezni a helyzetet. Olyan is előfordul, amikor a szülő saját maga szeretné rendezni a konfliktust a gyerek helyett és ő lendül támadásba.

A gyerekek közötti konfliktusokat szakemberek szerint a szülőkkel való folyamatos kommunikáció mellett több szinten érdemes kezelni. A szülőknek bízni kell az óvónőkben, hogy nem hagynak egy gyermeket sem támogatás nélkül, pártatlanság nélkül a csoport érdekeit tartják szem előtt, engedjék, hogy ők rendezzék a problémát. Minden gyerek más, meg kell keresni, hogy mi miatt alakult ki a konfliktus. Szeretetteli támogatással kell mindkét félhez viszonyulni, a támadó félhez ugyanúgy, mint a támadást elszenvedőnek. Sokat kell beszélgetni a gyermekekkel az óvodában is és otthon a szülőkkel is át kell beszélni a kialakult helyzetet. A konfliktuskezelési stratégiát, amit a gyermek ebben a korban megtanul egész életében alkalmazni fogja.