Gyökeres zöldségek, amelyeket sikeresen termeszthet otthon

A gyökeres zöldségek, például a sárgarépa, a répa és a fehérrépa termesztése egyedülálló kihívást jelent. Az ehető rész a látótéren kívül helyezkedik el, ezért gyakran nem tudjuk, hogy van-e probléma a zöldségekkel, amíg betakarítjuk őket.

A céklát gyökeres  növénynek tekintik, de a levelek is ehetők. A répa termesztésében valószínűleg a legnehezebb a növények ritkítása. A magok fürtökben képződnek, és ha nem törik szét a fürtöket, a kihajtott magok túlságosan zsúfoltak lesznek ahhoz, hogy hagymákká fejlődjenek. Áztassa a magokat egy éjszakán át szobahőmérsékletű vízbe a csírázás elősegítése érdekében. A cékla gyorsan növekszik, és a legkisebb és fiatalabb betakarításkor a legjobb az íze. A sárgarépa népszerű zöldség, de a hosszú, vékony sárgarépa, amelyet leggyakrabban látunk, több hónapig érik – és sok olyan kártevő van a talaj felett és alatt, amelyek nem várják meg az érettséget, hogy elkezdjék fogyasztani a sárgarépát. Ha nem volt szerencséje a sárgarépa termesztésében, akkor nagyobb sikert arathat a rövidebb fajták termesztésében.

Gyorsabban érnek, ugyanolyan édesek és ropogósak, mint a hosszabb sárgarépák, és a nyár folyamán hamarabb lehet enni őket és egymás után ültetni. A sárgarépamag is nagyon kicsi és lassan csírázik.  A tormát nagyon könnyű termeszteni, de egy kicsit elfajulhat a termesztése. Sajnos nehéz csak egy kis tormát termeszteni. A növények a legtöbb területen évelők, ezért ha hagy egy kis gyökeret a talajban, akkor az gyorsan megnő és gyorsan elterjed. De ne hagyja, hogy ez elrettentse. Mindig cserépben termessze. Vagy olvasson tippeket a kereskedelmi termelőktől, és ássa ki a torma egészét, kezelje egyéves növényként, és kezdje a semmiből a következő szezonban, így biztosan nem nyúl majd mellé tormatermesztéskor.