Ha ellopják az autóm alkatrészeit, fizet a biztosító?

Korábban a tolvajok a teljes autót ellopták, azonban mióta a védelmi berendezések és az adminisztráció fejlődésével már nem az egész autót, sokkal inkább az értékes alkatrészeket lopják ki az autóból, így például a katalizátort.

Az értékes alkatrészek ellopása kapcsán ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! A katalizátornak a károsanyag kibocsátásban van elengedhetetlen szerepe. Mivel az erre vonatkozó szabályozások folyamatosan szigoródnak, ezért a modern autókban egytől-egyig megtalálható. A katalizátor nélkül a mért emissziós értékek meghaladják az Európai Unió által meghatározott szabvány maximumát, ami azt jelenti, hogy az ilyen gépjárművel tilos közlekedni. A rosszul működő, esetleg hiányzó alkatrészt mielőbb ki kell cserélni vagy pótolni kell. Halogatni nem érdemes, mivel enélkül az autó nem fog átmenni a kötelező műszaki vizsgán. Na, de miért lopják el a tolvajok a katalizátort? Két lehetőség van. Egyrészt, hogy valakinek erre az alkatrészre van szüksége. A katalizátor cseréje vagy pótlása nem olcsó mulatság, akár hat számjegyű is lehet a gyári alkatrész beszerzése. A másik ok a katalizátorhoz felhasznált nemesfém, melyet a bűnözők kinyernek az alkatrészből.

A kötelező biztosítás sajnos nem sokat ér, ha a katalizátort kilopták az autóból. Ellenben Casco biztosítás köthető ilyen esetekre a megfelelő kiegészítésekkel. Ez azt jelenti, hogy a lopás elleni kiegészítő biztosítást is tartalmaznia kell a Casco biztosításnak. Így többet kell fizetni a biztosításért, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a katalizátor ellopása esetén ennél jóval magasabb összeget kell kifizetni. Ha nem tudja az autót biztonságos zárt térben tárolni, akkor mindenképp van értelme a lopás elleni kiegészítő biztosításnak. Ne feledje, jobb félni, mint megijedni!