Ha támadnak a rágcsáló fajták vegye fel velük a harcot!

A sötét és védett területeket kedvelő házi egerek hajlamosak megbújni a háztartási rendetlenség között. Ezért fontos, hogy a tárolóhelyek tiszták és jól szervezettek legyenek, ügyelve arra, hogy a dobozokat a padlótól távolabb tárolják. Ezen túlmenően, ha az élelmiszereket lezárt, rágcsálóktól védett tárolóedényekben tárolja, akkor biztosíthatja, hogy ne vonzza be a behatolókat.

Rágcsáló fajták részletei megtekinthetőek a sunikft.hu weboldalon, ahol a rágcsálók okozta problémák megelőzéséről is többet tudhat meg. Más fajokhoz hasonlóan a norvég patkányok széles körben elterjedtek, és hazánk egész területén megtalálhatók. A norvég patkányok elsősorban éjszakai életvitelűek, és gyakran befurakodnak a szemétkupacokba vagy betonlapok alá. Ez a faj hajlamos ősszel bejutni az otthonokba, amikor a kültéri táplálékforrások megfogyatkoznak, és általában pincékben, kúszóterekben és más zavartalan lakásokban fészkel, ha már bent van. A norvég patkányok komoly anyagi károkat okozhatnak, ha átrágják a különféle anyagokat, beleértve a műanyag- és ólomcsöveket is.

Ezenkívül betegségek hordozói, beleértve a pestist, a sárgaságot, és a tehénhimlő vírusát hordozzák. Ezenkívül ez a faj bolhákat és atkákat hozhat a lakásba. Tartsa szemmel a fertőzés jeleit, például ürüléket, rágásnyomokat, sérült élelmiszereket és dörzsölődési nyomokat. A fertőzés gyorsan növekedhet, ezért elengedhetetlen a potenciális behatolók azonnali észlelése és kezelése. A délkelet-ázsiai származásúnak vélt tetőpatkányok ma már az Egyesült Államok part menti államaiban és az ország déli harmadában megtalálhatók. A tetőpatkányok jellemzően kolóniákban élnek, és szívesebben fészkelnek az építmények vagy fák felső részein. További részletekért nézzen be a sunikft.hu weboldalra.