Hang-vezérelt készülék az okosotthonokba

Az okosotthonok manapság már nagy népszerűségnek örvendenek, hisz az emberek előszeretettel szerelik fel házukat olyan kütyükkel, mellyel mindennapi életüket könnyebbé tehetik.

A házakat ezekkel a készülékekkel, olyan intelligenciával ruházzák fel, ami lehető teszi az ott lakók számára, hogy szinte semmihez se kelljen nyúlniuk, mégis minden működjön, mint például a tv-, a rádió, a lámpák vagy, hogy épp a számítógép használata nélkül válaszoltassanak meg egy-egy kérdést. Az eszközök ki-és bekapcsolásához, csak meg kell szólalnunk és ezzel a hangvezérléssel számos dolgot elintézhetünk. Bár sokaknak a módszer még nagyon távolinak tűnik, és azt gondolják, hogy erre nekik biztos nincs pénzük, viszont az ilyen kütyükhöz megfizethető áron hozzá tudunk jutni. Az idei évben a tervezők a hangvezérléssel irányított, az Amazon Echo nevet viselő személyi asszisztenst alkották meg. Az ő segítségével számos kérésünk teljesülhet. Csak meg kell szólítani, majd közölni például, hogy hol szeretnénk, hogy a világítás felkapcsoljon, és ő máris teljesíti azt. Ez a hang vezérelt készülék az Alexa névre hallgat, fekete henger alakú, Bluetooth hangszóró található benne. Sosem kapcsol ki, mindig készen áll a kéréseink teljesítésére. Figyel, hogy mikor hangzik el a neve és máris rendezkedik.

A készülék az otthoni dolgok rendezése mellett, megmondja nekünk, például a minket érdeklő busz menetrendjét, az általunk kért zeneszámot lejátssza, felolvas recepteket, megmondja, hogy kint milyen időjárás uralkodik, felébreszt reggelente, és minden feltett kérdésre, ami megtalálható a világhálón, ő válaszol. Ezek mellett a frissítését, illetve minden újdonságát e-mailben közli a tulajdonosával, ezáltal lehetővé téve, hogy minden funkciója elérhető legyen. Mint minden gépezetnél, Alexának is vannak korlátai. Az egyik hátrány nekünk az lehet, hogy a magyar nyelv nem található meg benne, viszont ha egy kis angol, illetve német nyelvtudásunk van, már irányíthassuk is. Hazánkban még elég nehéz beszerezni, viszont nem lehetetlen.