Házi kedvencünk legfőbb ellensége: a toklász

Nincs is felemelőbb annál, mint amikor a hosszú téli hónapokat követően beköszönt végre a jó idő és a kutyáddal együtt kirándulni indulhattok. Négylábú barátod pofijára kiül a boldogság és önfeledten szaladgál a hatalmas mezőn, ám egyszer csak bicegve – vagy épp a fejét rázva – tér vissza hozzád, s te már tudod: baj van.

Kedvenced toklásszal találkozott és már megint a rövidebbet húzta. Ez a szúrós, ragadós növény az egérárpa bosszantó termése, amit a természet úgy alkotott meg, hogy a lehető legnagyobb gondot okozza szőrös barátainknak (kutyáknak és macskáknak egyaránt). Amíg nincs háziállatunk, addig csak a zokninkról lehetetlen eltüntetni, ám amikor pajtásunk bőrébe, tappancsába, orrába vagy fülébe fúródik bele, akkor válik teljesen egyértelművé, hogy mennyire elátkozott egy gyom ez valójában. A valódi problémát ugyanis a toklász felépítése okozza. Sok apró szálból áll, amelyek felületét horogszerű tüskék borítják. Nem véletlen a szóhasználat, ugyanis nem csak felépítésében, de mechanizmusában is a horogra emlékezetet: a toklász ugyanis bárhová is ékeli be magát, onnantól kezdve csak előrefelé halad, visszafelé nem.

Ha pedig ez megtörténik (márpedig a legtöbb, főképp hosszú szőrű kutyánál nagy rá az esély), akkor a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb cselekedjünk. Az otthoni eltávolítás az esetek többségében nem a legjobb ötlet, főleg akkor nem, ha a növény valamilyen kényes helyre fúrta be magát. De a későbbi gyulladás elkerülése miatt teljesen meg kell szabadulni tőle, így még a könnyen eltávolítható darabokat is bízzuk inkább szakemberre, hogy a keletkezett seb szakszerűen fertőtlenítve legyen. A szembe, orrjáratba, fülbe került toklászt sajnos a legtöbb esetben csak bódításban lehet eltávolítani, így az első dolgunk az észlelés után az legyen, hogy állatorvoshoz visszük az állatot. Megelőzni ezeket a helyzeteket csak úgy lehet, ha a lehető leginkább kerüljük azokat a területeket, amelyeken nő az egérárpa, ám száz százalékosan nem lehet kivédeni a baleseteket, hisz egy-egy szál gyakorlatilag bárhol előfordulhat, akár a város közepén is. Sokkal fontosabb, hogy időben észleljük a bajt és rögtön forduljunk orvoshoz.