Házi készítésű spray-k a levéltetvek elleni küzdelemhez

A házi gyógymódok régóta fennálló hagyományok a biokertészek körében, akiknek kreatívan kellett megtalálniuk a módszert a rovarok és betegségek elleni küzdelemben szintetikus vegyszerek nélkül.

A levéltetvek vagy a növényi tetvek elleni küzdelemben két házi készítésű permet nagyon hatékonynak bizonyult a levéltetvek fertőzöttségének kezelésében: paradicsomlevél spray vagy fokhagymaolaj spray. Bár fontos tudni, hogyan kell elkészíteni és használni őket, ugyanolyan fontos megérteni, hogy miért működnek. A paradicsomnövények mérgező vegyületeket, úgynevezett alkaloidokat tartalmaznak leveleikben. A paradicsomnövények leveleinek felaprításakor felszabadítják alkaloidjaikat. Amikor az alkaloidokat szuszpendálják és vízzel hígítják, könnyen használható spray-t készítenek belőle, amely mérgező a levéltetvekre, de mégis biztonságos a növények és az emberek számára. A paradicsomlevél permet elkészítéséhez egyszerűen aprítson fel egy vagy két csésze paradicsomlevelet és áztassa őket két csésze vízbe. Hagyja így a keveréket egy éjszakán át. Szűrje ki a leveleket finom szűrővel, majd adjon hozzá még egy-két csésze vizet a folyadékhoz, és töltse fel egy spray palackba.

A keverék használatához permetezze be a fertőzött növény szárát és lombját, és különös figyelmet fordítson a levelek alsó oldalára, mivel a levéltetvek itt gyülekeznek leggyakrabban. Egy szót kell ejteni az óvatosságról, bár ez a spray biztonságos az emberek számára, néhány ember allergiás a növényekre és a paradicsomra. Ha érzékeny az éjjeli növényeire, vigyázzon a spray elkészítésével és alkalmazásával. A biokertészek már régóta támaszkodnak a fokhagymára a kártevők elleni harc arzenáljának részeként. A fokhagyma ként tartalmaz, amely amellett, hogy mérgező a kártevőkre, antibakteriális és gombaellenes szer is. Az ebben a keverékben található mosogatószappan lebontja a puha testű kártevők testét is.