Hegyescsúcs futóka vs. Filodendron

A hegyescsúcs futóka és a filodendron fajták vitathatatlanul a legnépszerűbb szobanövények, és ironikus módon gyakran összetévesztik őket egymással. Bár valóban hasonlítanak egymásra, és sok hasonló növekedési követelményük és szokásaik vannak, különböző növények, eltérő jellemzőkkel és igényekkel. Miután megtudta, mire kell figyelnie, könnyen megkülönböztethetők egymástól.

Számos kulcsfontosságú különbség van a hegyescsúcs futóka (más néven „ördög borostyán”) és a filodendronok között, amelyek segíthetnek megkülönböztetni őket. Ide tartoznak a taxonómiájuk, a levelük alakja és textúrája, a légi gyökerek és levélnyélek, a növekedési szokásuk és az új levelek, valamint a növekedési igényeik. A taxonómia az a tudományág, amely a biológiai szervezetek csoportjainak osztályozásával foglalkozik, és a növények megnevezése és nemzetségekbe, illetve családokba rendezése. Lényegében a botanikai nómenklatúrával foglalkozik. A Hegyescsúcs futóka és a filodendron két különálló növény, amelyek külön nemzetségekhez tartoznak. A hegyescsúcs futóka az Epipremnum, a hilodendron pedig a Philodendron nemzetséghez tartozik. Ugyanakkor ugyanabban a családban léteznek, mivel a hegyescsúcs futóka és a philodendron is az aroid növények családjába (Araceae) tartozik.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megkülönböztessük a hegyescsúcs futókát és a filodendronokat, a leveleik által lehetséges. A filodendronok szív alakú levelei vékonyabbak, puha textúrájúak. A hegyescsúcs futókának viszont nagyobb, vastagabb és viaszosabb levelei vannak. Ezek a levélkülönbségek különösen szembetűnőek azon a területen, ahol a levélnyél csatlakozik a levél tövéhez. Míg a hegyescsúcs futóka levél alapja viszonylag egyenes, a filodendron levél alapja drámai módon befelé hajlik és olyan alakú, mint egy szív teteje. Különbségek is megfigyelhetők a hegyescsúcs futóka légi gyökerei és levélnyélei, valamint a filodendronok légi gyökerei és levélnyélei között.