Híres hivatalos rezidenciák

Gyakran a hivatalos rezidencia nagyon fontos része az ország történelmének; legyen az palota vagy erőd, amelyet királyok vagy császárok használtak évszázadok óta, mindegyik épület nagy jelentőséggel bír.

A londoni Buckingham-palota II. Erzsébet királynő fő rezidenciája, bár a brit állam tulajdonában van, és nem az uralkodó személyes tulajdonát képezi. A Buckingham-palota előterét őrségváltásra használják, ami egy nagy ünnepség és turisztikai attrakció. Május és július között az őrség minden reggel 11:30-kor változik. Az év hátralévő részében az őrség váltakozó napokon változik, ha az időjárás engedi. Az eredetileg mór erődnek számító sevillai Alcázar a túlnyomórészt Mudéjar építészet egyik legfinomabb példája Spanyolországban. A 10. század elején az eredetit felépítették, és a következő század folyamán kibővítették az uralkodó Almohades-dinasztia által. A visszahódítást követően az egymást követő királyok hozzáadták saját kiegészítéseiket az Alcázarhoz. Az Alcázar felső szintjeit ma is a királyi család használja hivatalos sevillai rezidenciaként.

A Nagy Palota építése 1782-ben kezdődött, amikor Siam fővárosát Thonburiból Bangkokba költöztették. A palota a thaiföldi királyok rezidenciája volt Ananda Mahidol király rejtélyes haláláig, 1946-ig. Testvére, Bhumibol Adulyadej király, aki utódja volt, a Chitralada palotába költözött. A Grand Palace azonban továbbra is a hivatalos rezidencia, és gyakran használják királyi szertartásokra. A washingtoni Fehér Ház az Egyesült Államok elnökének hivatalos tartózkodási helye és hivatala. 1792 és 1800 között építették, és először John Adams elnök használta. A szeptember 11-i támadások után egyre nehezebb meglátogatni a Fehér Házat, és ma a túrák csak 10 vagy annál nagyobb csoportok számára állnak rendelkezésre, és azokat legfeljebb hat hónappal előre kell igényelni az amerikai nagykövetségen keresztül.