Hogyan állítsuk le kutyánkat, ha túl sokat ugat?

Minden kutyatartó rémálma a túlzásba vitt ugatás! Főleg akkor, ha ez belső terekben történik. Egy olyan lakásban például, ahol csempe van a falakon, igazi rémálom lehet, ha a kutya éles hangon ugat, vagy vonyít, főleg akkor, ha ezt minden órában megteszi. De mi ilyenkor a teendő? Vajon létezik olyan metódus, amely segítségével el tudjuk kerülni, hogy ez megtörténjen?

A válasz a következő: teljesen nem lehet elkerülni, hogy a kutyák ugassanak, mivel ez az egyik fő önkifejezési módjuk, viszont vannak olyan módszerek, amelyekkel bizonyos esetekben le tudjuk csitítani őket. Ehhez elsődleges, hogy megtudjuk, vajon most éppen miért ugat a kutyus. Így van ez a kisgyerekek sírásával is. Nagyjából ugyanaz az elmélet. Ha megtudjuk, hogy mi az oka, könnyen kezelhetjük. Sokszor csak azért ugatnak, mert unatkoznak, vagy figyelemre vágynak. Ezt a gazdik sokszor agressziónak fogják fel és szájkosarat tesznek rájuk. Igazából pedig ezzel generálják az agresszió kifejlődését… Általában, ha unalomból csinálják, akkor elég, ha foglalkozunk velük. Ha keresünk egy játékot, amivel játszhatnak, akkor rögtön abba fogják hagyni. Érdemes ezt kipróbálni, mielőtt más módszerekhez folyamodnánk.

Ha az ugatás nem az unalom miatt van, akkor is megfékezhetjük hasonló módszerekkel. Ha eltereljük a figyelmét, akkor biztosan nem lesz már annyira zavaró. Fontos, hogy felismerjük az ugatás típusát. Ez így első hallásra elég bonyolultnak tűnhet, viszont, ha elég időt töltöttünk már kis kedvencünkkel, akkor hamar felismerjük, hogy melyikről is van szó igazából. Ha pedig minden típusra megvan a bevett szokásunk, akkor nem idegeskedünk már többet emiatt, hanem minden gond nélkül csillapítani fogjuk. Kivéve, ha a kutyus egyedül van otthon… Ebben az esetben sajnos nincs hatalmunk, hogy megfékezzük őt, főleg akkor, ha unatkozik.