Hogyan határozzák meg a lelőhelyeket?

A régészet egy nagyon érdekes tudomány, melyhez igen széles szaktudás és más ismeretek szükségesek. A lelőhelyek meghatározásához például nem elég a biológia, földrajz, de a történelem, a mítoszok ismerete is sokszor segítség lehet abban, hogy hol is kellene elkezdeni a kutatást egy elveszett város vagy éppen egy uralkodó sírja után.

A lelőhelyek meghatározására a régészet sokféle módszert alkalmaz. Az elméleti meghatározás, mely a különböző ismereteken és feltételezéseken alapul, nem elég, hiszen, hatalmas pénzeket ölnek bele a kutatásokba, így biztosra kell menni. A geológiai térképek, a felszínformák tanulmányozása sokat segít abban, hogy olyan feltételezett lelőhelyet találjanak a kutatók, ahol a környezeti hatás, a talajtípus kedvező a konzerválódáshoz. Ezen kívül nyilvánvaló, hogy a régi ember folyók, tavak közelébe igyekezett letelepedni, hiszen a víz létszükséglet, éppen ezért, ahol esélyes, hogy folyó volt, nagyobb eséllyel található a közelben valamiféle település nyoma.

A régészeknek sokat segít a légi fényképezés lehetősége is. Mivel az ember a természethez viszonyítva igen kicsinyke, néhány esetben csak a magasba emelkedve lehet észrevenni a nyomokat. Egy egykori, széles, de mára már eltűnt folyó medre, melyet feltöltött az idő, könnyen lehet, hogy csak a levegőből, néhány légi fotó tanulmányozása során tűnik fel. A természeti jelenségek mintázatai néha észrevehetetlenek a talajról vizsgálva, de a magasból nézve egyértelmű mintázatot adnak ki. A felszín alatti kutatásra számos komoly eszközt fejlesztettek már ki. Ezekkel lehetőség van felmérni előzetesen, hogy mi található a föld alatt. Nem csak fémdetektorok, de más, bonyolult eszközök is léteznek erre a célra.