Hogyan hozzon bölcs pályaválasztó döntéseket?

Az élet tele van választásokkal. Egyesek kevés gondolkodást vagy elmélkedést igényelnek – mint például annak kiválasztása, hogy mit egyen vacsorára – míg mások szigorú mérlegelést igényelnek. Ami a karrierjét illeti, valószínűleg már számos nehéz döntést hozott a múltban, és kétségtelenül még sok mással kell szembenéznie.

Minden döntésben benne van a természetes adok és kapok. Általában valahányszor valamit megszerez, valami mást elveszít. Annak érdekében, hogy bölcs döntéseket hozhasson, mérlegelnie kell a kockázatokat a lehetséges jutalmakkal szemben. Előrejelzéseket és feltételezéseket kell tennie, és időnként nagy ugrásai is lehetnek. A választások ritkán fekete-fehérek, nem mind jók vagy rosszak, vagy egyértelműen helyesek vagy egyértelműen rosszak. Bonyolultak és többdimenziósak – prizmák, amelyeken keresztül két ember nem láthatja ugyanazt a világot. Mint az élet legtöbb területén, az elülső oldalon végzett erőfeszítés a legjobb módja annak, hogy csökkentse a kiábrándító eredmények lehetőségét a hátsó oldalon. Garancia persze nincs. Még a legátgondoltabb döntések is visszaütnek. A választás legtöbbször nem más, mint a legjobb feltételezés – egy reményteli lépés egy új irányba.

Tehát, amikor pályaválasztás előtt áll, akár nagy, akár kicsi a döntés, hogyan győződhet meg arról, hogy a megfelelő mérlegelési szinttel közelíti meg a helyzetet? Hogyan biztosíthatja, hogy a „választás” valóban a legjobb, amit tehet? Az életed a döntései eredménye. Minden választás formálja a valóságot, és tükrözi, hogy ön kicsoda, mit értékel és mit akar. A mögöttes értékeivel ellentétes döntések meghozatala elkerülhetetlenül nyugtalansághoz és elégedetlenséghez vezet. Ha nem elégedett a múltban hozott döntéseivel, értékeljen mindent és azt, hogy mi motiválta döntését. Több mint valószínű, hogy megszakadt a kapcsolata valakivel. Ismerje fel az érzelmek szerepét a döntéshozatali folyamatában.