Hogyan illik bemutatkozni?

A viselkedésünk elárulja, milyenek is vagyunk valójában. Írott és íratlan szabályok vonatkoznak a legkisebb protokolláris viselkedésünkre is, mint például a bemutatkozás. Annak járunk utána, vajon be tudunk-e mutatkozni és ha nem, min kellene változtatnunk.

Az illem mindig egy jól körülhatárolható viselkedéssort fogalmaz meg. A bemutatkozás során is tisztázottak azok a kérdések, kinek illik először kezet nyújtania vagy magázódjunk-e, illetve kivel. Ha nem ismerjük ezeket a szabályokat, belefuthatunk egy-két csúnya zakóba és a viselkedésünkkel szegénység bizonyítványt állíthatunk ki magunkról.

Pedig roppant egyszerű szabályokat kellene megjegyeznünk annak érdekében, hogy képesek legyünk a bemutatkozást a protokollnak megfelelően bonyolítani. Mindig a hölgyek nyújtják a kezüket a férfiaknak és nem fordítva. Természetesen nem mindig nő-férfi felállásról van szó, hiszen sok esetben két nő vagy két férfi találkozik. Ilyenkor a bemutatkozás és a kézfogás kezdeményezése az idősebb személy által történik; ő nyújtja a kezét és ajánlja fel az ismertséget a fiatalabb számára.

Nagyon hasonló a helyzet a tegeződés, illetve a magázódás kérdésében is. Mindig a hölgy ajánlja fel a tegeződés lehetőségét az úrnak, megegyező neműek esetében az idősebb a kezdeményező. A huszonévesek generációja ma már szinte minden esetben kivételt képez; szinte el sem tudjuk képzelni, hogy két huszonéves fiatal magázódással indítson egy kapcsolatot. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor bizony a magázódás megkövetelt; ilyen lehet egy üzleti találkozó vagy orvoslátogatás. Minden esetben magunknak kell éreznünk és megítélnünk, hogy a magázódás helyénvaló-e. Ha képesek vagyunk betartani ezeket a szabályokat, akkor a konzervatívabb élethelyzetekben sem ér bennünket kellemetlen meglepetés.