Hogyan kell kezelni és megelőzni a fekete foltokat a rózsákon?

A fekete folt egy gombás betegség (Diplocarpon rosae), amely a rózsákat érinti. A gomba fekete foltokként fejlődik a leveleken, ami végül a levelek sárgulását és leesését okozza. A csúnya megjelenés mellett a rózsanövényt is gyengítheti. A fekete folt hűvös, nedves időben virágzik, míg a szélsőséges nyári meleg korlátozza a betegséget.

A fekete folt kissé kör alakú fekete foltoknak tűnik a leveleken. Általában a levelek felső oldalán fordul elő, de az alsó oldalon is kialakulhat. A fekete körök külső szegélyei rongyosak vagy tollasak, és általában sárga gyűrű veszi körül őket. A foltok általában az alsó leveleken kezdődnek és felfelé mozognak. Már a levelek első kibontakozásakor megjelenhetnek. Ezek a foltok megnagyobbodhatnak és végül egyesülhetnek. Az érintett levelek gyakran lehullnak a növényekről, és ha figyelmen kívül hagyják, az egész növény tönkremehet. A gomba fiatal vesszőket is megfertőzhet, sötét bíborszínű vagy fekete hólyagokat okozva a vesszőkön, és még a virágokon is vörös foltok jelenhetnek meg.

Bár a fertőzött levelekre nincs gyógymód, a fekete folt megelőzhető. A meglévő spórák a fertőzött lehullott leveleken és szárakon telelnek, kedvező körülményekre várva. A spórák tavasszal csíráznak, és a növényre fröccsenő vízzel terjednek. A spóráknak folyamatosan nedvesnek kell lenniük 7 órán keresztül a fertőzés előtt. A spórákban termőtestek alakulnak ki, amelyeket acervulusoknak neveznek a fekete elváltozásokban. Ezek spórákat termelnek, amelyek új szövetekre fröccsennek, és tovább terjesztik a betegséget. Az egészséges, erőteljes növény kevésbé érzékeny a problémákra. A rózsák a napos helyet részesítik előnyben, jó vízelvezetésű talajjal és rendszeres, heti öntözéssel. Ültesse a rózsákat olyan helyre, ahol reggel napfényben részesül, ami segít kiszárítani a levelek nedvességét. A legjobb, ha egész nap süt a nap.