Hogyan kell termeszteni és ápolni a spirális aloét

A spirális aloe (Aloe polyphylla) egy varázslatos örökzöld pozsgás növény az Aloe nemzetségben, amely Dél -Afrikában őshonos. Egyedülálló spirális növekedési szokása tette ezt a zamatos növényt népszerűvé és nagyon keresetté. A vastag zöld levelek hegyes, lilásbarna hegyekkel tömör, szimmetrikus spirált képeznek, amely az óramutató járásával megegyező vagy az óramutató járásával ellentétes irányban nőhet. A spirál minden fordulata 15 és 30 levél között van, és ez az aloe akár 24 hüvelyk széles is lehet!

Ez a feltűnő pozsgás növény kiválóan kiegészíti a sziklakerteket, a zamatos kerteket vagy a konténereket, és beltéren is jól nő szobanövényként. Sajnos a nagy kereslet és a növekvő igények miatt a spirál aloét nehéz megtalálni és drága beszerezni, de ha sikerül a kezébe venni, feltűnő megjelenése megéri az erőfeszítést. Ellentétben rokonával, az Aloe vera-val, a spirálos aloe nem könnyen zamatos, ha szaporodnak és életben tartják a természetes élőhelyén kívül. Érzékeny a különböző környezeti tényezőkre, beleértve a hőmérsékletet, a páratartalmat és az öntözést, amelyeknek pontosan megfelelőnek kell lenniük ahhoz, hogy a spirális aloe virágozni tudjon. Bár a spirális növekedési szokás az egyik leghírhedtebb aspektusa a spirális aloe-nak, a fiatalkorú növények csak akkor kezdenek el spirálozni, ha legalább 8 hüvelyk szélesek. Az érett növények is nagyobb valószínűséggel hoznak virágzást, mint a fiatal spirál aloé. Vigyázzon gyönyörű lazac-rózsaszín virágaikra, amelyek hosszú, elágazó tüskékből sarjadnak.

Ez a pozsgás növény nem igényel annyi fényt, mint a legtöbb pozsgás növény. Amikor a szabadban termesztik, a spirális aloét olyan helyre kell ültetni, amely teljes vagy részleges napsütésben részesül, és védett a zord délutáni naptól. Hat óra reggeli vagy esti napfény tökéletes a spirális aloe számára. Beltéren termesztve több fényt lehet biztosítani.