Hogyan kerülhetem el a szívbetegséget vagy a stroke -ot?

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Irányelvei a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről a klinikai gyakorlatban ma online közzétételre kerülnek a European Heart Journal -ban.

A szívroham, a stroke vagy a perifériás artériás betegség (PAD) kockázatának 90% -a magyarázható a dohányzással, a rossz étkezési szokásokkal, a fizikai aktivitás hiányával, a hasi elhízással, a magas vérnyomással, a vérzsírszint emelkedésével, a cukorbetegséggel, pszichoszociális tényezőkkel vagy alkohollal. Ezek az irányelvek az artériákat érintő ateroszklerotikus szív- és érrendszeri betegségekre (CVD) összpontosítanak. Mivel az artériák belsejét eltömítik a zsíros lerakódások, már nem tudnak elegendő vért szállítani a szervezetnek. Ez a folyamat a szívrohamok, stroke -ok, PAD és hirtelen halál fő oka, ahol az artériák teljesen elzáródnak. Ezen állapotok megelőzésének legfontosabb módja az egész életen át tartó egészséges életmód. Ajánlásokat nyújtanak minden korú egészséges felnőttnek, valamint CVD-ben vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Annak megállapítása, hogy ki részesül a legtöbb előnyben a megelőző kezelésekből, például a vérnyomás- és a lipidcsökkentő terápiákból, központi szerepet játszik a megelőzésben, ezért a CVD-kockázat becslése az iránymutatások sarokköve.

A cukorbetegségben a vérzsírok, a vérnyomás és a vércukorszint-szabályozás céljai továbbra is a diszlipidémiára, a magas vérnyomásra vagy a cukorbetegségre vonatkozó ESC legújabb iránymutatásai szerint maradnak. A jelenlegi iránymutatások lépésről lépésre vezetik be a megelőző kezelések intenzívebbé tételét, miközben mindig figyelembe veszik a lehetséges előnyöket, egyéb feltételeket, pszichoszociális tényezőket és a beteg preferenciáit. Egészséges embereknél például a lépcsőzetes megközelítés mindenkinek ajánlásokkal kezdődik.