Hogyan kezeljük a tinikor nehézségeit?

Amíg a gyerek kicsi, addig könnyű vele az élet (még ezzel az állítással nem is minden kisgyerekes szülő ért egyet), ám amikor elér a tinédzser korba, akkor szép lassan minden megváltozik. Nem véletlen szól a mondás: kis gyerek kis gond, nagy gyerek, nagy gond.

A tinik ugyanis előszeretettel feszegetik a határaikat, emiatt nem szabad meglepődni, ha vitába szállnak, vagy épp a hátunk mögött tesznek meg dolgokat – elsősorban olyanokat, amiket előzetesen már megtiltottunk nekik -. Az élet ilyenkor sokszor egy kötélhúzásra emlékeztet: hol engedünk, hol szigorítunk, ám végső soron sok esetben úgy érezzük, hogy már nincs a kezünkben az irányítás. Ez igen frusztráló tud lenni, ám a helyzet az, hogy ez az élet természetes velejárója. A kamaszkor viharos időszak a tizenévesek számára, mivel fizikailag, érzelmileg és szociálisan is hatalmas változásokon mennek keresztül. Normális, hogy a tizenévesek az életük bizonyos területein felelősségteljesen és szinte felnőttként viselkednek, míg más területeken még mindig gyermekként nyilvánulnak meg.

Eközben, ahogy a barátok és a romantikus kapcsolatok egyre fontosabbá válnak, a tinédzser több időt akar majd a társaival tölteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a családdal töltött idő egyre kevésbé lesz fontos a számára, amit minden szerető szülő nehezen visel. Ráadásul a kamasz egyre több magánéletre vágyik, ami azt is hozza magával, hogy gyarapszik azon témák száma, amit nem beszél meg a szüleivel. Ez a folyamat a felnőtté válás természetes része, és bár eleinte nehéz ezt elfogadni, szülőként a feladatunk, hogy támogassuk, és persze megvédjük a rá leselkedő komoly veszélyektől (gondoljunk itt a depresszióra, vagy a kábítószer használatra). Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, az az, ha megtaláljuk az arany középutat a nevelésben. Ha túlságosan szigorúak vagyunk, akkor elveszítjük a gyermek bizalmát, ráadásul nem tanulja meg, hogy a döntéseinek következményei vannak. Ha viszont túl engedékenyek vagyunk, akkor nem fogja elsajátítani azokat a készségeket, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy felelősségteljes felnőtté váljon. Nehéz időszak ez mindenki számára, ám odafigyeléssel, türelemmel és megértéssel végül lázadó kamaszunkból egy egészséges felnőtt válik.